CHLÉB ZADĚLÁVANÝ ČERNÝM PIVEM A RYCHLÁ DOMÁCÍ JÁTROVKA

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

CHLÉB ZADĚLÁVANÝ ČERNÝM PIVEM A RYCHLÁ DOMÁCÍ JÁTROVKA

Svým dětem jsem vzornou a pozornou matkou, ale s pravidelnou péčí o ostatní živé tvory v mé domácnosti jsem tak trochu "na štíru". Květiny skomírají buďto mou přehnanou každodenní péčí nebo naopak absolutním nezájmem.

A tak se stalo, že i chlebový kvásek už dávno skonal... budiž mu země lehká. Ale i bez něj se dá upéct chlebíček jedna báseň...

Postup přípravy

  1. Do mísy vsypeme mouky, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něho nadrobíme droždí, zalijeme částí piva (malinko jsem ho přihřála), důkladně rozmícháme, přidáme sůl, ocet a zbytek piva a uhněteme pěkně ručně nebo pomocí robota hladké těsto. Mísu strčíme do igelitu a necháme asi 1 hodinku kynout.

  2. Pak vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, rozdělíme na dvě části a zformujeme bochníčky (je na vás, zda budou kulaté nebo šišaté). Uložíme na pečící papír a necháme ještě asi 30 minut kynout.

  3. Na dno trouby vložíme pekáček a troubu necháme nahřát na 250 stupňů. Pak přendáme jeden bochníček na plech, ten vložíme do trouby a na dno pekáčku chrstneme půl hrnku vody. Ihned troubu zavřeme, po pěti minutách otevřeme, odvětráme, vyndáme pekáček a chléb pečeme asi 40 minut na 180 stupňů.

  4. Upečený přendáme na mřížku vychladnout a do trouby vložíme obdobným způsobem i druhý bochník.

    Před a těsně po upečení můžeme chléb potřít vodou, udělá nám lesklou kůrku.

  5. Játra očistíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a překrájíme je na menší kusy. Na pánvi necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a játra a vše restujeme, dokud se v játrech nesrazí veškerá krev. Poté necháme zcela vychladnout.

  6. Vychladlá játra vsypeme do robota, přidáme sádlo, smetanu, sůl a pepř a mixujeme dohladka. Naplníme do skleniček, zalijeme rozpuštěným máslem a uložíme do ledničky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte