Tenhle "kubík"se opravdu vždycky povede, a to i naprostým začátečníkům. Těsto je při práci pevné a husté, nikde neteče a je to přesně ten typ, na kterém se dá trénovat a pilovat váš první domácí kváskový chléb. Pokud máte doma kvásek a nedaří se vám ideální chleba, rozhodně doporučuji vyzkoušet - a pokud ho nemáte, tak šup, rychle sehnat nebo vypěstovat, není to nic složitého, recept najdete tady.
- 4h:15m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rozkvas | |
---|---|
30 g |
30 g |
150 g |
150 g |
150 ml |
150 ml |
Těsto | |
myslí se komplet rozkvas 330 g |
330 g |
450 g |
450 g |
250 ml |
250 ml |
10 g |
10 g |
5 g |
5 g |
Postup přípravy
-
- celé pečení začíná kváskem a rozkvasem - cca 30 g kvásku z vaší sklenice odeberte do mísy a rozmíchejte s žitnou moukou a vodou
- hotovou směs zakryjte sáčkem či igelitovou taškou a nechte stát při pokojové teplotě 10-12 hodin - já dělám většinou večer, bych mohla druhý den ráno zadělat na chleba, pozor, v letních měsících kvásek pracuje rychleji, obzvlášť, pokud děláte rozkvas přes den, tak na to myslete, rozkvas by měl během svého "kynutí" zdvojnásobit svůj objem
-
- po uplynutí doby přidejte k rozkvasu vodu, rozmíchejte co nejlépe a vsypejte sůl, kmín a pšeničnou chlebovou mouku - ta lepí méně než klasická hladká, má méně lepku a mnohem lépe se s ní pracuje, ale použít můžete i hladkou či mix hladké a chlebové
-
- pozor, každá mouka jinak saje, takže pokud by se vám těsto zdálo hodně hutné, přidejte opatrně trochu vody
- těsto pořádně propracujte, kdo má robota, ten ví, že kámoš pomůže
- hotové těsto v míse zakryjte igelitovým sáčkem a nechte 45 minut odpočívat
-
- teď těsto přeložte - kdysi jsem chleba překládala na desce, nyní už dělám jenom v míse - namočte si ruku, chytněte těsto odspodu, vytáhněte ho nahoru a přeložte - přehněte ho - na protější stranu mísy, pootočte si trochu mísu po směru hodinových ručiček a zopakujte předchozí pohyb - chytit těsto, vytáhnout, přehodit na druhý konec - takto natáhněte zhruba 4-5x, pak znovu zakryjte a dejte kynout
- stejný postup s překládáním zopakujte znovu po 45 minutách a poté nechte kynout ještě 20-25 minut - někdo nepřekládá vůbec, takže pokud necháte těsto válet se dvě hodiny v míse, nic se nestane, ale těsto má pak nadýchanější stříd
-
- po zhruba dvou hodinách dejte těsto na lehce pomoučený vál, trochu propracujte a připravte na ošatku - zde záleží na ošatce, kterou máte k ruce - buď si vytvořte kouli nebo oválek
- před vložením do ošatky předtím ho ještě ze všech stran pomazlete moukou - buď žitnou nebo pohankovou - já používám pohankovou - chleba díky pohankové vyskočí z ošatky vlastně sám a nemusí se vysypávat ani
-
- vytvarovaný chléb vložte spojem nahoru do připravené ošatky - pokud máte těsto potřené pohankovou moukou, není třeba mít vysypanou ošatku, jinak je lepší na vysypání žitná mouka, někdo používá i škrob či rýžovou mouku
-
- těsto zakryjte utěrkou a igelitovou taškou a nechte 2-2,5 hodiny vykynout - pozor na teplotu v místnosti, kde chléb kyne, pokud máte přes 24°C, budou vám bohatě stačit dvě hodiny
-
- asi tak půl hodinky před koncem kynutí si dejte vyhřát troubu a dejte do ní dva plechy (či kámen a plech) - jeden na kterém budete péct a jeden postavte na dno trouby (podložte ho mřížkou), na ten pak budete lít vodu
- troubu nastavte na maximum - tj. na 250 stupňů a nechte rozehřát - někdo nechává ještě tak 10 minut běžet naprázdno
-
- větší prkénko (karton od krabice, prostě pevnou podložku) lehce poprašte moukou a vykynutý chleba na něj opatrně překlopte
- blízko k troubě si připravte hrnek s horkou vodou
- otevřete troubu, na plech opatrně z prkénka přesuňte bochník, přivřete lehce dvířka, na spodní plech chrstněte vodu a troubu ihned zavřete
-
- chleba pečte 15 minut na maximální teplotu - tj. 250°C, poté troubu odvětrejte, vyndejte plech ze dna a troubu zavřete
- snižte teplotu na 190°C a pečte dalších 35 minut - poklepáním na povrch chleba se ujistěte, že je hotový - při poklepu zní dutě
- upečený chleba nechte volně vychladnout na mřížce
- ihned po vytažení z trouby má chleba vrchní kůrku hodně pevnou a tvrdou, ale po vychladnutí je lehounce křupavá a chleba je krásně měkký - díky překládání je taky pěkně a přiměřeně "okatý"
Makronutrienty
87%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 981 kJ | 674 kJ |
Kalorická hodnota | 234 kcal | 161 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
51,5 g
0,375 g |
35,4 g
0,258 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,15 SVJ | 3,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,18 g
0,135 g |
0,813 g
0,093 g |
Bílkoviny | 6,7 g | 4,6 g |
Sůl | 0,754 g | 0,518 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů