Ezechielský chléb, pojmenovaný podle starozákonního proroka Ezechiela, je tradičním postním pečivem, které je známé svou jedinečnou směsí celozrnných obilovin a luštěnin. Původní recept počítá s použitím celých zrn, zde pro zjednodušení přípravy používáme již připravenou mouku.
- 2h
- 15 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
polohrubá mouka špaldová celozrnná 150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
500 ml |
500 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
70 ml |
70 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
40 g |
40 g |
Volitelně k ochucení: | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte kvásek. Ze části vlažné tekutiny (přibližně 100-150 ml), medu, celého množství droždí a trochy mouky (všechno odváženo z předem připravených surovin podle receptu) umíchejte směs podobnou těstíčku na lívance. Rozhodnete-li se pro použití sušeného droždí namísto čerstvého, pamatujte, že jeho množství se snižuje na 2,5x méně. To znamená, že na 20 g čerstvého droždí použijete 8 g sušeného. Směs zakryjte utěrkou, aby neoschla, a nechte kvásek na teplém místě cca 15 minut kynout.
Zatímco kvásek kyne, promíchejte v míse veškeré suché suroviny. K těm pak přidejte aktivované droždí, zbytek vody se lžící jablečného octa a olivový olej. V této fázi můžete chléb dochutit, například kmínem, chlebovým kořením. A nebo nechat jen tak, podle původního receptu.
Dobře promíchejte, aby se veškeré ingredience dobře spojily ( cca 10 minut) a vytvořily řídké těsto.
Nalijte do vymaštěné formy na chleba nebo pekáčku (cca 28 x12 cm) a nechte cca hodinu na teplém místě kynout.
Pečte cca 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C, dokud chléb nezezlátne.
Makronutrienty
69%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 842 kJ | 579 kJ |
Kalorická hodnota | 201 kcal | 138 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30 g
0,763 g |
20,7 g
0,524 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3 SVJ | 2,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,29 g
1,16 g |
5,01 g
0,799 g |
Bílkoviny | 6,02 g | 4,14 g |
Sůl | 1,71 g | 1,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů