Chléb Ezechiel z mouky a kvasnic

Zdena

Chléb Ezechiel z mouky a kvasnic

Ezechielský chléb, pojmenovaný podle starozákonního proroka Ezechiela, je tradičním postním pečivem, které je známé svou jedinečnou směsí celozrnných obilovin a luštěnin. Původní recept počítá s použitím celých zrn, zde pro zjednodušení přípravy používáme již připravenou mouku.

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte kvásek. Ze části vlažné tekutiny (přibližně 100-150 ml), medu, celého množství droždí a trochy mouky (všechno odváženo z předem připravených surovin podle receptu) umíchejte směs podobnou těstíčku na lívance. Rozhodnete-li se pro použití sušeného droždí namísto čerstvého, pamatujte, že jeho množství se snižuje na 2,5x méně. To znamená, že na 20 g čerstvého droždí použijete 8 g sušeného. Směs zakryjte utěrkou, aby neoschla, a nechte kvásek na teplém místě cca 15 minut kynout.

    Zatímco kvásek kyne, promíchejte v míse veškeré suché suroviny. K těm pak přidejte aktivované droždí, zbytek vody se lžící jablečného octa a olivový olej. V této fázi můžete chléb dochutit, například kmínem, chlebovým kořením. A nebo nechat jen tak, podle původního receptu.

    Dobře promíchejte, aby se veškeré ingredience dobře spojily ( cca 10 minut) a vytvořily řídké těsto.

    Nalijte do vymaštěné formy na chleba nebo pekáčku (cca 28 x12 cm) a nechte cca hodinu na teplém místě kynout.

    Pečte cca 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C, dokud chléb nezezlátne.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte