Má sice vlhčí konzistenci, ale to nemusí být na škodu. :) Chutná skvěle např. s máslem a LC džemem nebo s nějakou dobrou pomazánkou. Kdo má raději sušší pečivo, může si jej otoustovat. :)
- 2h:10m
- 18 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Chléb | |
---|---|
500 g |
500 g |
4 kusy |
4 kusy |
75 g |
75 g |
vláknina psyllium, jitrocelová 40 g |
40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů jeden balíček 12 g |
12 g |
100 ml |
100 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
můžete dle libosti použít celý kmín, drcený či mletý 1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Žloutky s tvarohem a solí důkladně promícháme nebo prošleháme.
Ve druhé misce smícháme bramborovou vlákninu, psyllium, prášek do pečiva, chlebové koření a kmín.
Obě směsi smícháme a přidáme ocet a vodu a opět promícháme.
Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Těsto necháme min. 30 minut odpočinout.
-
Vytvarujeme bochník (lépe se to dělá mokrýma rukama), který posypeme trochou bramborové vlákniny a uděláme na něm nožem zářezy.
Bochník položíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 90 minut nebo podle typu trouby.
Po upečení položíme chléb na utěrku, aby vysála přebytečnou vlhkost.
Makronutrienty
21%
53%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 443 kJ | 227 kJ |
Kalorická hodnota | 106 kcal | 54,2 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,13 g
1,86 g |
1,6 g
0,953 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,313 SVJ | 0,16 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,96 g
1,86 g |
2,03 g
0,951 g |
Bílkoviny | 8,15 g | 4,17 g |
Sůl | 1,08 g | 0,553 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů