Chléb à la Šumava - LC

Laduš

Má sice vlhčí konzistenci, ale to nemusí být na škodu. :) Chutná skvěle např. s máslem a LC džemem nebo s nějakou dobrou pomazánkou. Kdo má raději sušší pečivo, může si jej otoustovat. :)

Chléb à la Šumava - LC

Suroviny pro 18 osob

Čeho Kolik
tvaroh měkký, vanička 500 g
vejce slepičí střední, m 4 kusy
vláknina bramborová 75 g
vláknina psyllium, jitrocelová 40 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 12 g
voda vařící 100 ml
ocet jablečný 3 lžíce
sůl himálajská jemná 1 lžička
kořenicí směs chlebové koření 2 lžičky
kmín mletý 1 lžička

Postup přípravy

  1. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s tvarohem a solí důkladně promícháme nebo prošleháme. Ve druhé misce smícháme bramborovou vlákninu, psyllium, prášek do pečiva, chlebové koření a kmín. Obě směsi smícháme a přidáme ocet a vodu a opět promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto necháme min. 30 minut odpočinout.

  2. Vytvarujeme bochník (lépe se to dělá mokrýma rukama), který posypeme trochou bramborové vlákniny a uděláme na něm nožem zářezy. Bochník položíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 90 minut nebo podle typu trouby. Po upečení položíme chléb na utěrku, aby vysála přebytečnou vlhkost.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů