Chléb à la Šumava - LC
Má sice vlhčí konzistenci, ale to nemusí být na škodu. :) Chutná skvěle např. s máslem a LC džemem nebo s nějakou dobrou pomazánkou. Kdo má raději sušší pečivo, může si jej otoustovat. :)
- 2h:10m
- 18 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 18 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
tvaroh měkký, vanička | 500 g |
vejce slepičí střední, m | 4 kusy |
vláknina bramborová | 75 g |
vláknina psyllium, jitrocelová | 40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 12 g |
voda vařící | 100 ml |
ocet jablečný | 3 lžíce |
sůl himálajská jemná | 1 lžička |
kořenicí směs chlebové koření | 2 lžičky |
kmín mletý | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s tvarohem a solí důkladně promícháme nebo prošleháme. Ve druhé misce smícháme bramborovou vlákninu, psyllium, prášek do pečiva, chlebové koření a kmín. Obě směsi smícháme a přidáme ocet a vodu a opět promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto necháme min. 30 minut odpočinout.
-
Vytvarujeme bochník (lépe se to dělá mokrýma rukama), který posypeme trochou bramborové vlákniny a uděláme na něm nožem zářezy. Bochník položíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 90 minut nebo podle typu trouby. Po upečení položíme chléb na utěrku, aby vysála přebytečnou vlhkost.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů