Chilli con carne s batáty
Jednoduché jídlo plné chutí, které lze připravit s různými variacemi. V tomto receptu jsem použila jako přílohu batáty, ale můžeme klidně použít třeba dýni. Také můžeme dýni nebo batáty nakrájet na kostičky a přidat přímo do chilli. Nebo i fazole. Klidně můžeme jíst i samotné chilli třeba se sýrem a plátky avokáda
- 4h
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí mleté maso | 400 g |
rajčata sterilovaná, krájená, drcená | 1 kus |
cibule | 1 kus |
máslo přepuštěné, ghí | 1 oříšek |
nakládané kyselé okurky | 1 kus |
batáty, sladké brambory | 400 g |
olivový olej panenský | 5 ml |
cibule červená | 10 g |
kořenicí směs chilli mix | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na pánvi rozehřejeme máslo ghí a přidáme mleté maso - zprudka zarestujeme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a směs koření na chilli con carne (můžeme si ji i připravit doma sami - typicky obsahuje chilli prášek, sladkou/pálivou/uzenou papriku, oregano, římský kmín, koriandr, česnekový a cibulový prášek). Směs dobře promícháme a chvíli restujeme. Pak vše přesuneme do pomalého hrnce, přidáme konzervu rajčat, osolíme a vaříme na vyšší stupeň cca 4 hodiny. Batáty nakrájíme na kolečka, přidáme olej a koření dle chuti (já mám ráda sůl, pepř, uzenou papriku, česnekový a cibulový prášek). Promícháme a dáme je na pečící papír do trouby na horkovzduch, 200 stupňů, na cca 20-30 minut. Hotové chilli ozdobíme červenou cibulkou a kyselou okurkou. TIP - pokud nemáme pomalý hrnec, můžeme pokrm připravit i v normálním hrnci a na vaření stačí 1-2 hodiny, aby se chutě dobře spojily.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů