Chilli červená čočka s fazolemi
Rostlinná obdoba známého mexického pokrmu chilli con carne. Směs napěchovaná bílkovinami pro milovníky pálivého.
- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
cibule | 1 kus |
olej řepkový | 1 lžíce |
čočka červená | 1 hrnek |
fazole černé sterilované | 400 g |
rajčata | 1 kus |
voda | 4 hrnky |
hladká mouka pšeničná | 1 lžíce |
kořenicí směs mexická | 1 lžička |
paprika sladká mletá | 2 lžičky |
sůl | 0,5 lžičky |
sojová omáčka | 1 lžička |
bujón zeleninový | 1 kus |
Postup přípravy
-
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne (nebo mexické bylinky), papriku (poměr chilli a papriky zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Poté ještě lehce zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme 4 hrnky vařící vody. Do ní přidáme 1 hrnek červené čočky, osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala.
-
Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle chuti ještě přidáme sójovou omáčku nebo kousek sypkého zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžeme přidat i rozetřený česnek), přidáme fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájené rajče a ještě chvilku povaříme (dostane tak příjemně nakyslou chuť). Ideální příloha je jasmínová rýže nebo celozrnné pečivo.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů