Nikdy není dost chilli ani v chilli - říkám já. A platí to i pro mé chili con carne, původně recept bloggerky Šůši, který jsem si poupravila k obrazu svému a patří mezi moje oblíbené.
- 1h:20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
300 g |
300 g |
300 g |
300 g |
250 g |
250 g |
300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
15 g |
15 g |
Na ozdobu | |
50 g |
50 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Fazole z plechu propláchněte a nechte odkapat
-
V hluboké pánvi opečte lehce do zlatova cibuli, pak přidejte maso, opepřete a nechte zatáhnout - nesolte
-
Zatímco se dělá maso, nakrájejte si papriku na kostičky a nastrouhejte česnek
-
Do pánve přidejte kostičky papriky a koření - rozdrobte papričky, zaprašte paprikou a kmínem - já použila římský, pasuje mi sem mnohem víc
-
Přilijte fazole, rajčata a rajčatovou šťávu - pokud se vám nechce dávat, dejte celou plechovku rajčat - já měla rajčata již otevřená a směs se mi zdála dost suchá, tak jsem doplnila právě o pasírovaná rajčata
-
Osolte, opatrně promíchejte - dávejte pozor, abyste příliš hrubým mícháním nerozbili fazole
-
Nechte dusit 15-20 minut
-
Na závěr dolaďte dle potřeby solí a nechte rozpustit čokoládu
-
Jednotlivé porce ozdobte kysanou smetanou (stahuje pálivost) a sýrem - ideální je cheddar, ale nedá se u nás vždycky sehnat, takže většinou nahrazuji goudou (smetana ani sýr nemusí nutně být)
Makronutrienty
44%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 543 kJ | 2 070 kJ |
Kalorická hodnota | 130 kcal | 495 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,9 g
1,93 g |
41,7 g
7,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,09 SVJ | 4,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,45 g
2,98 g |
24,6 g
11,4 g |
Bílkoviny | 7,27 g | 27,7 g |
Sůl | 0,715 g | 2,72 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů