Cheesecake z ořechů kešu a květáku

Marie Hloušková, RUTINA.cz

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Cheesecake z ořechů kešu a květáku

Cheeskake nemusí být vždy vyroben z tvarohu, nebo jiných mléčných výrobků. Chuť květáku byste v tomto zákusku jen těžko hledali.

Koláč je třeba péct velmi pomalu. Osobně ho díky jeho delší přípravě pravidelně nedělám, ale na návštěvu u kamarádky se mi hodil – překvapila jsem a nikdo netušil, z čeho koláč je

Postup přípravy

  1. V domácím robotu jsem důkladně rozmixovala všechny ingredience na korpus: nejprve jsem smíchala kokos a ořechy, pak jsem přidala zbytek ingrediencí.

    Na dno formy jsem dala pečící papír (větší než dno, přesahuje okraje) a pak jsem nasadila a uzamkla snímatelný bok. Pak jsem těsto na korpus vysypala do formy a mačkala, aby bylo všude stejně tenké a na bocích převyšovalo dno o 2cm.

  2. Následně jsem si připravila náplň: Přes noc ve vodě namočené kešu ořechy jsem slila a propláchla pod studenou vodou. Dala jsem je do robota na několik minut mixovat (cca5 minut), aby vznikla kaše. Pak jsem do těsta přihodila na páře povařené (5 minut) růžičky květáku a mixovala ještě dalších 5 minut. Do těsta jsem přidala veškeré zbylé suroviny na náplň a ještě chvíli mixovala – vznikne tekuté jemné těsto.

  3. Těsto naliji na korpus. Celou formu jsem vložila do pekáče, do kterého jsem (do ¼ výšky formy na koláč) nalila vodu, aby forma na koláč byla ve vodní lázni.

    Těsto naliji na korpus. Celou formu jsem vložila do pekáče, do kterého jsem (do ¼ výšky formy na koláč) nalila vodu, aby forma na koláč byla ve vodní lázni.
  4. Pekáč jsem přiklopila a dala péct do předem vyhřáté trouby na 150°C 15 minut. Pak jsem ubrala teplotu na 120°C a pekla další hodinu. Po hodině jsem sundala pokličku z pekáče a pekla nepřiklopené další jednu hodinu. Troubu jsem vypnula, koláč v ní ještě nechala chladnout hodinu, pak teprve jsem téměř vychladlou formu vyndala ven. Voda byla z pekáče odpařená a koláč bez jediné praskliny :).

    Sundala jsem snímatelný prstencový bok a navrch jsem koláč posypala čerstvým bobulovitým ovocem.

    Pekáč jsem přiklopila a dala péct do předem vyhřáté trouby na 150°C 15 minut. Pak jsem ubrala teplotu na 120°C a pekla další hodinu. Po hodině jsem sundala pokličku z pekáče a pekla nepřiklopené další jednu hodinu. Troubu jsem vypnula, koláč v ní ještě nechala chladnout hodinu, pak teprve jsem téměř vychladlou formu vyndala ven. Voda byla z pekáče odpařená a koláč bez jediné praskliny :).

Sundala jsem snímatelný prstencový bok a navrch jsem koláč posypala čerstvým bobulovitým ovocem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte