Cheeskake nemusí být vždy vyroben z tvarohu, nebo jiných mléčných výrobků. Chuť květáku byste v tomto zákusku jen těžko hledali.
Koláč je třeba péct velmi pomalu. Osobně ho díky jeho delší přípravě pravidelně nedělám, ale na návštěvu u kamarádky se mi hodil – překvapila jsem a nikdo netušil, z čeho koláč je
- 2h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
35 g |
35 g |
60 ml |
60 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Na posypání | |
150 g |
150 g |
120 ml |
120 ml |
5 minut povařený 250 g |
250 g |
120 ml |
120 ml |
90 ml |
90 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
Na ozdobu | |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
V domácím robotu jsem důkladně rozmixovala všechny ingredience na korpus: nejprve jsem smíchala kokos a ořechy, pak jsem přidala zbytek ingrediencí.
Na dno formy jsem dala pečící papír (větší než dno, přesahuje okraje) a pak jsem nasadila a uzamkla snímatelný bok. Pak jsem těsto na korpus vysypala do formy a mačkala, aby bylo všude stejně tenké a na bocích převyšovalo dno o 2cm.
-
Následně jsem si připravila náplň: Přes noc ve vodě namočené kešu ořechy jsem slila a propláchla pod studenou vodou. Dala jsem je do robota na několik minut mixovat (cca5 minut), aby vznikla kaše. Pak jsem do těsta přihodila na páře povařené (5 minut) růžičky květáku a mixovala ještě dalších 5 minut. Do těsta jsem přidala veškeré zbylé suroviny na náplň a ještě chvíli mixovala – vznikne tekuté jemné těsto.
-
Těsto naliji na korpus. Celou formu jsem vložila do pekáče, do kterého jsem (do ¼ výšky formy na koláč) nalila vodu, aby forma na koláč byla ve vodní lázni.
-
Pekáč jsem přiklopila a dala péct do předem vyhřáté trouby na 150°C 15 minut. Pak jsem ubrala teplotu na 120°C a pekla další hodinu. Po hodině jsem sundala pokličku z pekáče a pekla nepřiklopené další jednu hodinu. Troubu jsem vypnula, koláč v ní ještě nechala chladnout hodinu, pak teprve jsem téměř vychladlou formu vyndala ven. Voda byla z pekáče odpařená a koláč bez jediné praskliny :).
Sundala jsem snímatelný prstencový bok a navrch jsem koláč posypala čerstvým bobulovitým ovocem.
Makronutrienty
37%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 397 kJ | 2 522 kJ |
Kalorická hodnota | 334 kcal | 603 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,6 g
2,77 g |
35,3 g
5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,96 SVJ | 3,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,3 g
17,4 g |
49,2 g
31,5 g |
Bílkoviny | 5,83 g | 10,5 g |
Sůl | 0,645 g | 1,16 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů