Cheesecake bábovka - LC

Sladce nesladce

Efektní a nijak zvlášť složitý nízkosacharidový (low carb) dezert. Chuť krásně vyvážená. Cheesecake vrstva krásně osvěží sladkost čokolády.

Cheesecake bábovka - LC

Suroviny pro 16 osob

Čeho Kolik
čokoláda hořká, 80 - 90% 120 g
máslo čerstvé 120 g
vajíčka 5 kusů
xylitol 100 g
mandle mleté 150 g
guarová guma 0,5 lžičky
kypřící prášek do pečiva 1 lžička
soda jedlá 0,5 lžičky
káva instantní 1 lžička
mascarpone 250 g
vajíčka 1 kus
vanilkový extrakt 10 ml
xylitol 1 lžíce
čokoláda hořká, 80 - 90% 50 g
smetana ke šlehání, šlehačka 50 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Já jsem si babovkovou formu vyložila pečícím papírem, který jsem nejdříve zmačkala a pak znovu vyrovnala,aby byl ohebnejší.

  2. Čokoládu a máslo rozehřejeme. Promícháme a necháme vychladnout. Pokud nemáme moučkové sladidlo, musíme ho umlít. Používám mlýnek na kávu. Zabere to jen minutku. Ze sladidla odebereme 3 lžíce a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.Použijeme plastovou nádobu. Kovová by nám směs ochlazovala. Mleté mandle smícháme s práškem do pečiva, sodou, guarovou gumou, kávou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou, ušleháme pevný sníh.

  3. Do žloutkové pěny přilijeme vlažnou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Pak přidáme mleté mandle. Bude to hodně husté. Přidáme tři lžíce bílkového sněhu.A vmícháme. Půjde to ztuha a bude to klouzat a lepit. Mícháme a mícháme až se směs začne stávat poddajnejší. Přidáme další tři lžíce a zase vmícháme. Takto opakujeme, až zbyde polovina sněhu a tu tam opatrně převracením zapracujeme.

  4. Polovinu těsta vlijeme do připravené formy. Smícháme suroviny na cheesecake vrstvu a lžící nandáme do formy. Opatrně navršíme zbytek těsta a dáme péct do vyhřáté trouby na 45 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je těsto upečené i uvnitř.

  5. Vyndáme z trouby a necháme chvilku vychladnout ve formě. Pak překlopíme na chladící mřížku. Než zcela vychladne, připravíme si polevu. Čokoládu dáme do misky a zalijeme horkou smetanou. Necháme chvilku stát, pak vymícháme do hladké emulze. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pak polijeme bábovku. Dobrou chuť!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů