Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Thajskou kuchyní inspirovaný recept je vydatný a skvěle chutná - i po vychladnutí.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Indická
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Orestování
- Paleo
- Primal
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
olej řepkový | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
česnek | 6 stroužků |
chilli jalapeňos papričky | 1 kus |
mrkev | 1 kus |
čočka červená | 180 g |
kokosové mléko | 400 ml |
kořenicí pasta kari žlutá | 1 lžíce |
sůl | 0,5 lžičky |
rajčata cherry | 8 kusů |
zázvor, čerstvý kořen | 3 cm |
paprika kapie | 1 kus |
Postup přípravy
-
Nejprve nakrájíme velkou cibuli na půlkolečka a osmahneme do sklovata na lžíci oleje (můžeme přidat též na malé kostičky či nudličky nakrájený zázvor). Poté oloupeme česnekové stroužky, které podélně přepůlíme a odstraníme případný zelený klíček a přihodíme k cibuli. Máme-li rádi pikantní, můžeme nakrájet také chilli papričku na proužky. Přidávat můžeme i další oblíbené ingredience jako na nudličky nakrájenou papriku (kápii) a na tenké plátky nakrájené bambusové výhonky. Přidáme lžíci kari pasty (možno též tymián a pepř) a rozmícháme.
-
Pak vsypeme 1 hrnek pečlivě propláchnuté červené čočky, krátce osmahneme a pak zalijeme 1 hrnkem vroucí vody a kokosovým mlékem (400 ml plechovka nebo méně, pokud chcete méně tučné jídlo). Vaříme za občasného míchání 20 minut - kdo nechce čočku na kaši, stačí i cca 10 minut. Ochutnáme a pokud je čočka měkká, osolíme menší lžičkou soli a vhodíme přepůlená cherry rajčata. Krátce prohřejeme a podáváme s jasmínovou nebo celozrnnou rýží. Jednotlivé porce můžeme ozdobit čerstvým koriandrem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů