Celozrnné tortily

Pavla Janovská, nutriční terapeut

Pokud nespotřebujete všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi.

Celozrnné tortily

Suroviny pro 6 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná celozrnná 250 g
sůl 0,5 lžičky
rýžový olej 90 ml
voda vlažná 100 ml
kypřící prášek do pečiva 1 lžička

Postup přípravy

  1. V míse smíchejte 2/3 mouky se solí, práškem do pečiva, vodou a olejem. Vytvořte tak řídké hladké těstíčko se kterým se bude lépe pracovat. Pomocí hnětače toto těsto míchejte alespoň 10 minut, dokud nebude krásně hladké, pružné a pěkně se táhnout. Nyní můžete přidat postupně zbylou mouku a pokračovat v míchání nebo si těsto dát na pomoučený vál ještě chvíli hníst. Je možné, že ani nevyužijete všechnu mouku. Hotové těsto by nemělo být příliš tuhé, ale musí být krásně hladké a pružné. Rozdělte jej na 6 stejných dílů a každý rozválejte na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.

  2. Na sporáku si rozehřejte pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata. Pokud máte tál na gril, je také velmi vhodný. To že placku máte otočit, poznáte, že se těsto začne nafukovat a tvořit velké bubliny, 20 sekund z každé strany. Neopékejte je příliš dlouho, byly by pak tvrdé a nedaly by se do nich balit různé náplně.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů