Vánoční salát nemusí být nudný, stačí malá chvilka a může vypadat i trochu zajímavě, aneb jíme i očima :-)
Já jsem dnes doladila celerový salát, který je úplně bez brambor a je výborný :-)
od Kateřina Rajchmanová-Katriona, děkujeme!
- 30m
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
600 g |
600 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
vařené natvrdo 1 kus |
1 kus |
vařený, zbytek z majonézy 3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
Majonéza | |
vařený 3 kusy |
3 kusy |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Celer, mrkev a petržel oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a uvařte ve vodě.
Na posledních pár minut k zelenině přidejte i hrášek.
-
Uvařenou zeleninu nechte zchladnout, potom k ní přidejte nakrájené vajíčko, bílky, okurky a cibuli.
Nakonec vmíchejte "majonézou" z vařených žloutků a nechte uležet, nejlépe do druhého dne.
-
Salát můžete podávat s rybou,masem nebo i jako samostatné jídlo.
Dobrou chuť.
-
TIPY:
- salát dělám společný, pro dospělé akorát přidávám ještě trochu klasické majonézy, pepř a více soli
- jestli chcete zmírnit nadýmavé účinky cibule, párkrát jí přelijte vařící vodou
-
Majonéza:Vařené žloutky rozmačkejte vidličkou a postupně přidávejte zakysanou smetanu a zároveň stále mačkejte ať je "majonéza" co nejvíc hladká.
2. Na dochucení můžete přidat hořčici, sůl a po kapkách citrónovou šťávu.
3. Nakonec můžete "majonézu" trochu prošlehat mixérem, klasickým, ne ponorným.
Makronutrienty
45%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 408 kJ | 1 375 kJ |
Kalorická hodnota | 97,5 kcal | 329 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,77 g
2,93 g |
26,2 g
9,85 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,777 SVJ | 2,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,17 g
1,68 g |
20,8 g
5,67 g |
Bílkoviny | 3,22 g | 10,9 g |
Sůl | 0,759 g | 2,56 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů