Celerový salát - LC

Oli

Vánoční salát nemusí být nudný, stačí malá chvilka a může vypadat i trochu zajímavě, aneb jíme i očima :-) Já jsem dnes doladila celerový salát, který je úplně bez brambor a je výborný :-) od Kateřina Rajchmanová-Katriona, děkujeme!

Celerový salát - LC

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
celer 600 g
mrkev 2 kusy
petržel kořenová 1 kus
hrášek mražený 50 g
cibule 0,5 kusu
nakládané kyselé okurky 5 kusů
pažitka nať čerstvá 1 lžíce
vajíčka 1 kus
vaječný bílek 3 kusy
sůl 1 lžička
hořčice plnotučná 2 lžičky
citronová šťáva, čerstvá 2 lžičky
vaječný žloutek 3 kusy
zakysaná smetana 200 g
hořčice plnotučná 1 lžička
citronová šťáva, čerstvá 1 lžička
sůl 1 špetka

Postup přípravy

  1. Celer, mrkev a petržel oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a uvařte ve vodě. Na posledních pár minut k zelenině přidejte i hrášek.

  2. Uvařenou zeleninu nechte zchladnout, potom k ní přidejte nakrájené vajíčko, bílky, okurky a cibuli. Nakonec vmíchejte "majonézou" z vařených žloutků a nechte uležet, nejlépe do druhého dne.

  3. Salát můžete podávat s rybou,masem nebo i jako samostatné jídlo. Dobrou chuť.

  4. TIPY: - salát dělám společný, pro dospělé akorát přidávám ještě trochu klasické majonézy, pepř a více soli - jestli chcete zmírnit nadýmavé účinky cibule, párkrát jí přelijte vařící vodou

  5. Majonéza:Vařené žloutky rozmačkejte vidličkou a postupně přidávejte zakysanou smetanu a zároveň stále mačkejte ať je "majonéza" co nejvíc hladká. 2. Na dochucení můžete přidat hořčici, sůl a po kapkách citrónovou šťávu. 3. Nakonec můžete "majonézu" trochu prošlehat mixérem, klasickým, ne ponorným.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů