
Výborné lowcarb jídlo, zkuste!
Děkujeme Věře Kolenaté za recept :)
- 25m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
2 dl |
2 dl |
140 g |
140 g |
+ lžíce osmažené cibule 60 g |
60 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
kořenicí pasta, křen strouhaný 40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Do 2dl vývaru z uzeného masa jsem dala vařit 140g očištěného celeru. Vařila jsem 30 minut, prostě doměkka. Můžete vařit i v mírně osolené vodě.
Vedle na pánvi jsem zatím na sádle opékala cibuli (pro ostatní stravníky, co měli k uzenému bramborovou kaší)
-
Když byl celer měkký, převážnou část vývaru jsem odlila do hrnku a odložila na později, k celeru do kastrolku přišla lžíce osmažené cibule a smetana, tentokrát 10%, cca 60g.
Celý obsah kastrolku jsem důkladně rozmixovala ponorným mixérem a vrátila na plotýnku, přivedla znovu k varu a ochutnávala jsem... Omáčka byla hustá, přidala jsem ještě trochu slitého vývaru, erythritol a citronovou šťávu, čerstvě mletý pepř, špetku soli a hlavně KŘEN! Žel, čerstvý nemám, takže ze skleničky.
-
Závěrečné ochucení ať každý udělá podle vlastní chuti a zvyklostí :) Dobrou chuť!
Makronutrienty
51%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 264 kJ | 593 kJ |
Kalorická hodnota | 63,2 kcal | 142 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,9 g
2,99 g |
13,2 g
6,71 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,59 SVJ | 1,32 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,82 g
2,59 g |
8,57 g
5,81 g |
Bílkoviny | 1,9 g | 4,26 g |
Sůl | 0,503 g | 1,13 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů