Carrot cake nikdy nepatřil mezi moje oblíbence, což se pomalu ale jistě začalo měnit v průběhu roku, kdy jsem pracovala ve Starbucksu. Nikdy jsem ale neměla tendence se o něj doma pokoušela, protože kdo mě zná, ví (a ano, opakuji to asi po stopadesátý), že mým vrcholeme jsou vajíčka a opečené tofu a jen málokdy se pouštím do jakýchsi kuchyňských experimentů. Ale tentokrát jsem se do toho pustila a dopadlo to naprosto skvěle! A co víc, chutnal i mámě s tátou, což je pro mě největší možný uznání, protože máma peče TAK dobře, že jen máloco se tomu dorovná, natož to překoná.
- 46m
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
300 g |
300 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 2 kusy |
2 kusy |
150 g |
150 g |
220 ml |
220 ml |
120 g |
120 g |
3 kusy |
3 kusy |
3 lžíce |
3 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao 1,5 lžic |
1,5 lžic |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
Krém | |
250 g |
250 g |
100 g |
100 g |
80 g |
80 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Jako první si nastrouháme mrkev a předehřejem troubu na 180 stupňů. Ideálně je asi najemno, já strouhala trošku na hrubo a i tak to bylo ok. Poté dáme do mísy mouku, přidáme olej a med (pokud máte tuhý, doporučuju zahřát, aby se rozpustil). Přidáme vejce, cukr a vanilkový extrakt (já používám od Dr.Oetkera) a kypřicí prášek. Pokud pečete z hladké mouky, stačí jeden klasický. Na bezlepkovou použijeme 2 bezlepkové.
-
Přidáme skořici, kakao, trochu soli a na závěr mrkev a ořechy. Vše prošleháme (já jen důkladně zamíchala vařečkou) a nalijeme na formu vyloženou papírem. Dáme péct cca na 40 minut (po 30 minutách doporučuju zkontrolovat uprostřed korpusu – mrkev je dost vláčná a potřebuje více času na upečení).
-
Mezitím si ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh a máslo rozpuštěné z mikrovlnky. Doporučuji hlídat teplotu, když bude příliš horké, může se krém zdrcnout. Já ho přeliji do studeného hrnečku a nechám chvíli zchladnout, poté přidám pomalu do krému. Přidáme cukr dle chuti a citronovou šťávu, aby nám krém nepopraskal. Vše rozšleháme a dáme chladit do lednice.
-
Až korpus vychladne (a pokud nechcete mít všude po kuchyni těsto a mrkev, doporučuji nechat pořádně vychladnout), prokrojíme ho uprostřed a polovinu krému natřeme mezi obě části. Zbytek natřeme na vrchní díl a posypeme nasekanými ořechy. Ideálně necháme uležet přes noc v lednici a máme skvělou snídani na další ráno.
Makronutrienty
40%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 825 kJ | 2 889 kJ |
Kalorická hodnota | 436 kcal | 691 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27,1 g
11,1 g |
42,9 g
17,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,71 SVJ | 4,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
34,5 g
5,72 g |
54,6 g
9,06 g |
Bílkoviny | 5,44 g | 8,62 g |
Sůl | 0,727 g | 1,15 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů