Bylinkový bešamel, žampiony, cuketové knedlíčky vařené v páře
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
- 35m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Bešamel: | |
---|---|
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
0,5 litru |
0,5 litru |
Houbová směs: | |
4 stroužky |
4 stroužky |
nasekat najemno 4 snítky |
4 snítky |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
800 g |
800 g |
Knedlík | |
nastrouhat 250 g |
250 g |
1 g |
1 g |
nakrájet na kostičky 5 krajíců |
5 krajíců |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Bešamel:
Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme...
-
Houby nakrájejte je na zhruba 1 cm silné plátky. Stroužky česneku trochu stlačte plochou stranou nože.
V pánvi je spolu s chilli zvolna opékejte na směsi másla a olivového oleje. Jakmile začne česnek žloutnout, odstraňte ho – trvá to asi 2 minuty.
Zvyšte plamen a přidejte houby. Opékejte ze všech stran celkem 3–4 minuty dozlatova. Míchejte opatrně. Vypněte, osolte a přisypte nasekanou petrželku.
-
Cuketu nastrouhat nahrubo, přidat vejce, 5 plátků toustového chleba na malé kostičky, sušenou bazalku, sůl a na dohuštění krupici. Pokud bude těsto řídké,, ještě přidejte. Konzistence taková, aby těsto drželo tvar. Tvoříme knedlíčky jako do dlaně, nebo dvěma lžícemi noky a vaříme v páře asi 10 minut. Dávám je na pečící papír, aby se nechytaly na pařáček. Po uvaření pokapu máslem.
Makronutrienty
50%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 564 kJ | 2 715 kJ |
Kalorická hodnota | 135 kcal | 649 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13 g
0,398 g |
62,6 g
1,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,3 SVJ | 6,26 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,38 g
3,3 g |
35,5 g
15,9 g |
Bílkoviny | 5,49 g | 26,4 g |
Sůl | 11,9 g | 57,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů