Burritos s guacamole

Soucitně.cz

Oblíbená mexická dobrota z pinto fazolí, avokádové pasty a rostlinného sýra.

Burritos s guacamole

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
fazole pinto 200 g
tortillas, placky 6 kusů
cibule 2 kusy
česnek stroužky 6 kusů
avokádo 2 kusy
rajčata 2 kusy
koriandr čerstvý nať 2 svazky
limetka 0,5 kusu
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 0,5 lžičky
oregano, dobromysl sušená 1 lžíce
chilli jalapeňos papričky 1 kus

Postup přípravy

  1. Menší hrnek pinto fazolí namočíme alespoň 6 hodin předem (zdvojnásobí objem). Poté vyměníme vodu, přivedeme k varu a vaříme alespoň 30 minut (ale jistější je 1 hodina) - ideálně v papiňáku. Poté osolíme. Používáme-li fazole z konzervy, slijeme je a vaříme rovnou (solit netřeba).

  2. Poté si nakrájíme 1 cibuli na kostičky, 3-4 stroužky česneku na malé kousky a přihodíme do vody k fazolím. Poté můžeme přidat pepř a oregáno. Vaříme střídavě s pokličkou nebo bez (voda by se neměla úplně vyvařit) ještě alespoň 20 minut dokud nejsou fazole úplně měkké (déle je lépe, aby člověk neměl zažívací problémy). Poté necháme trochu vychladnout a rozmixujeme do hladka.

  3. Během vaření fazolí si připravíme guacamole: Oloupeme zralá avokáda, rajčata (ideální je je nechat krátce zpařit a oloupat), nakrájíme cibuli, protlačíme nebo utřeme 2 stroužky česneku, nakrájíme pálivou papričku dle uvážení, natrháme si několik snítků čerstvého koriandru, vše vložíme do mixéru a umixujeme do hladka. Směs nakonec osolíme, opepříme a okyselíme šťávou z poloviny limetky.

  4. Na talíř rozprostřeme tortilu, potřeme v prostředn části 3 lžícemi fazolové kaše, poté 2-3 lžícemi guacamole, nakonec lze posypat nastrouhaným veganským sýrem (není nutný) a rozpečeme 1 minutu v mikrovlnné troubě.

  5. Poté tortilu zabalíme: Nejprve si otočíme 1 cm na každé straně, poté 1 cm dole a poté celou dolní část s 1cm záhybem zatočíme směrem nahoru až vytvoříme úhlednou ruličku. Podáváme s guacamole ozdobené čerstvým koriandrem a nachos (kukuřičné chipsy). Lze podávat i v kukuřičné tortille jako tacos.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů