Burger s bylinkovým hovězím masem, tatarkou a blue cheese omáčkou
- 1h:33m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí mleté maso | 500 g |
strouhanka kukuřičná | 1 lžíce |
oregano, dobromysl sušená | 1 špetka |
paprika sladká mletá | 1 špetka |
pepř | 1 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 1 lžíce |
hořčice dijonská | 1 lžička |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
sůl | 1 špetka |
olej řepkový | 100 ml |
mléko polotučné 1,5% tuku | 50 ml |
řepkový olej | 100 ml |
sůl | 1 špetka |
cukr moučka | 1 g |
hořčice plnotučná | 1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
zakysaná smetana | 200 g |
sýr s modrou plísní, niva | 100 g |
tatarská omáčka | 10 g |
Postup přípravy
-
Maso dejte do velké mísy a promíchejte se strouhankou, kořením a mlékem. Vejce prošlehejte s hořčicí, přidejte k masu a lehce promíchejte. Ze směsi vytvořte 5 burgerů, uprostřed každého lehce vytvarujte důlek a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici. Před podáváním potřete každý burger olejem a lehce osolte a opepřete (druhou stranu jsem udělala až při otáčení burgeru). Na pánvi rozehřejte trošku oleje (nemusí ani být) a burger opékejte 3 minuty – otočte a okořeňte a opékejte dalších 5 minut.
-
Do vyšší nádoby nalijte mléko a olej – pomocí tyčového mixéru opatrně mixujte do zhoustnutí. Pokud chcete tatarku hustější, přilévejte postupně olej - přitom mixujte. Okořeňte solí, cukrem a hořčicí. Nakonec okyselte citronovou šťávou
-
Smetanu smíchejte s nivou a tatarkou. Dle chuti můžete ještě okořenit.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů