Bún bò Nam Bộ (něco jako vietnamské vepřo-knedlo-zelo)
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Stejně jako asi většina vietnamských jídel (už jste vyzkoušeli mou polévku pho?), skládá se i Bún bò Nam Bộ ze spousty ingrediencí, z nichž polovinu většina z nás ani nebude ani znát. A jsou těžce k sehnání. Takže jsem vyškrtala ty, které by nás přespříliš obtěžovali, neboť je neseženeme v Albertu a s neohroženým výrazem šla do toho. Připraveni? :-)
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
hovězí maso, nízký roštěnec, roštěná 600 g |
600 g |
5 kusů |
5 kusů |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Zelenina | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
50 g |
50 g |
Zálivka | |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
4 lžičky |
4 lžičky |
8 lžiček |
8 lžiček |
10 g |
10 g |
Příloha | |
400 g |
400 g |
Postup přípravy
-
Nejdřív připravíme maso. Dobrý ostrý nůž je kamarád, zní zásada číslo jedna - maso nakrájíme na tenké kousky (cca 4 mm), dlouhé několik centimetrů. Zakápneme olejem, přidáme tři lžíce rybí omáčky, sůl, pepř a půlku množství česneku, nakrájeného na malé kousky. Láskyplně promasírujeme a strčíme do chládku (drsná láska).
-
Mezitím si připravíme ostatní suroviny - mrkve nakrájíme na tenké nudličky, salát na menší kousky, arašídy nadrtíme (posluží kdyžtak utěrka, do které je vysypeme a láhev od piva, kterými je vyválíme - stylaři použíjí hmoždíř).
-
Zbývá zálivka - do hrnečku dáme orestovaný zbytek česneku (opět samozřejmě na kousky), 1 lžičku cukru či medu, 2 lžičky octa, 4 lžičky rybí omáčky a 8 lžiček studené vody. Přivedeme k varu, vypneme a přihodíme nakrájenou chili papričku
-
Nakonec vytáhneme maso a zprudka ho orestujeme. Mezitím uvaříme nudle.
Servírování je ideální, pokud dospodu misky dáte salát, na něj už pěkně rozvrhnete ostatní ingredience a celé vesele zalijete zálivkou.
-
Kouzlo Bún bò Nam Bộ je především v kombinaci a provázanosti chutí, proto doporučuju jíst všechno dohromady.
Makronutrienty
55%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 914 kJ | 2 238 kJ |
Kalorická hodnota | 219 kcal | 535 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,8 g
1,09 g |
58,4 g
2,66 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,38 SVJ | 5,84 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,79 g
2,98 g |
21,5 g
7,29 g |
Bílkoviny | 10,9 g | 26,8 g |
Sůl | 1,72 g | 4,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů