Bún bò Nam Bộ (něco jako vietnamské vepřo-knedlo-zelo)
Stejně jako asi většina vietnamských jídel (už jste vyzkoušeli mou polévku pho?), skládá se i Bún bò Nam Bộ ze spousty ingrediencí, z nichž polovinu většina z nás ani nebude ani znát. A jsou těžce k sehnání. Takže jsem vyškrtala ty, které by nás přespříliš obtěžovali, neboť je neseženeme v Albertu a s neohroženým výrazem šla do toho. Připraveni? :-)
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí maso, nízký roštěnec, roštěná | 600 g |
česnek stroužky | 5 kusů |
rybí omáčka | 3 lžíce |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
ledový salát | 0,5 kusu |
mrkev | 2 kusy |
arašídy pražené | 50 g |
česnek stroužky | 5 kusů |
med včelí | 1 lžička |
ocet jablečný | 2 lžičky |
rybí omáčka | 4 lžičky |
voda | 8 lžiček |
chilli jalapeňos papričky | 10 g |
nudle asijské rýžové | 400 g |
Postup přípravy
-
Nejdřív připravíme maso. Dobrý ostrý nůž je kamarád, zní zásada číslo jedna - maso nakrájíme na tenké kousky (cca 4 mm), dlouhé několik centimetrů. Zakápneme olejem, přidáme tři lžíce rybí omáčky, sůl, pepř a půlku množství česneku, nakrájeného na malé kousky. Láskyplně promasírujeme a strčíme do chládku (drsná láska).
-
Mezitím si připravíme ostatní suroviny - mrkve nakrájíme na tenké nudličky, salát na menší kousky, arašídy nadrtíme (posluží kdyžtak utěrka, do které je vysypeme a láhev od piva, kterými je vyválíme - stylaři použíjí hmoždíř).
-
Zbývá zálivka - do hrnečku dáme orestovaný zbytek česneku (opět samozřejmě na kousky), 1 lžičku cukru či medu, 2 lžičky octa, 4 lžičky rybí omáčky a 8 lžiček studené vody. Přivedeme k varu, vypneme a přihodíme nakrájenou chili papričku
-
Nakonec vytáhneme maso a zprudka ho orestujeme. Mezitím uvaříme nudle. Servírování je ideální, pokud dospodu misky dáte salát, na něj už pěkně rozvrhnete ostatní ingredience a celé vesele zalijete zálivkou.
-
Kouzlo Bún bò Nam Bộ je především v kombinaci a provázanosti chutí, proto doporučuju jíst všechno dohromady.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů