Bún bò Nam Bộ (něco jako vietnamské vepřo-knedlo-zelo)

Hanka Fitness Lamka

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Bún bò Nam Bộ (něco jako vietnamské vepřo-knedlo-zelo)

Stejně jako asi většina vietnamských jídel (už jste vyzkoušeli mou polévku pho?), skládá se i Bún bò Nam Bộ ze spousty ingrediencí, z nichž polovinu většina z nás ani nebude ani znát. A jsou těžce k sehnání. Takže jsem vyškrtala ty, které by nás přespříliš obtěžovali, neboť je neseženeme v Albertu a s neohroženým výrazem šla do toho. Připraveni? :-)

Postup přípravy

  1. Nejdřív připravíme maso. Dobrý ostrý nůž je kamarád, zní zásada číslo jedna - maso nakrájíme na tenké kousky (cca 4 mm), dlouhé několik centimetrů. Zakápneme olejem, přidáme tři lžíce rybí omáčky, sůl, pepř a půlku množství česneku, nakrájeného na malé kousky. Láskyplně promasírujeme a strčíme do chládku (drsná láska).

  2. Mezitím si připravíme ostatní suroviny - mrkve nakrájíme na tenké nudličky, salát na menší kousky, arašídy nadrtíme (posluží kdyžtak utěrka, do které je vysypeme a láhev od piva, kterými je vyválíme - stylaři použíjí hmoždíř).

  3. Zbývá zálivka - do hrnečku dáme orestovaný zbytek česneku (opět samozřejmě na kousky), 1 lžičku cukru či medu, 2 lžičky octa, 4 lžičky rybí omáčky a 8 lžiček studené vody. Přivedeme k varu, vypneme a přihodíme nakrájenou chili papričku

  4. Nakonec vytáhneme maso a zprudka ho orestujeme. Mezitím uvaříme nudle.

    Servírování je ideální, pokud dospodu misky dáte salát, na něj už pěkně rozvrhnete ostatní ingredience a celé vesele zalijete zálivkou.

    Nakonec vytáhneme maso a zprudka ho orestujeme. Mezitím uvaříme nudle.

Servírování je ideální, pokud dospodu misky dáte salát, na něj už pěkně rozvrhnete ostatní ingredience a celé vesele zalijete zálivkou.
  5. Kouzlo Bún bò Nam Bộ je především v kombinaci a provázanosti chutí, proto doporučuju jíst všechno dohromady.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte