Koláč je výborný jak teplý, tak studený, či jako svačinka na cesty. Určitě si můžete pohrát i se surovinami dle vlastních chutí. Např. přidat ještě nahrubo nastrouhanou šunku nebo brokolici vyměnit za květák.
Úžasný recept od Lucky Valchové, děkujeme moc :)
- 40m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
400 g |
400 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
7 kusů |
7 kusů |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
sýr parmazánového typu, strouhaný 100 g |
100 g |
na vymazání formy 1 lžíce |
1 lžíce |
na vysypání formy 1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Vymažeme si formu a zapneme troubu na 220°C
Brokolici oblanšírujeme, kápie očistíme a nakrájíme na nudličky, vše dáme do větší mísy.
-
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s KPDP, kmínem, solí, petrželkou, moukou a smetanou. Vaječnou směs smícháme s brokolicí a kápiemi. Vmícháme rovněž parmazán.
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Sníh vmícháme postupně do zeleninové směsi. Vše řádně a lehce promícháme a nakonec přendáme do formy a pečeme cca 25-30 minut (podle trouby) do mírného zhnědnutí.
Makronutrienty
26%
39%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 476 kJ | 944 kJ |
Kalorická hodnota | 114 kcal | 226 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,22 g
0,959 g |
10,3 g
1,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,522 SVJ | 1,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,06 g
2,82 g |
14 g
5,6 g |
Bílkoviny | 7,92 g | 15,7 g |
Sůl | 0,857 g | 1,7 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů