Brokolicové rizoto s kuřecím (od 7 měsíců)

Máma v kuchyni

Brokolicové rizoto s kuřecím (od 7 měsíců)

Tak dlouho jsem měla chuť na špenátové rizoto, až jsem uvařila brokolicové ???? Ba ne, tohle rizoto je výborná rychlovka z pár jednoduchých surovin, které si můžete uvařit s libovolnými obměnami (tedy i se špenátem místo brokolice) právě tehdy, když toho vaše domácnost příliš nedává. A přesto vám ručím, že si výborně pochutnáte ????

Postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte máslo a do zlatova na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli a kuřecí maso na kostičky. Až bude cibulka zhruba v půlce svého procesu, přidejte i najemno nasekaný česnek a společně dotáhněte do zlatova. Přidejte rýži a krátce společně zapražte. Poté hned podlijte částí vývaru a přihoďte na drobné růžičky obranou brokolici.

  2. Stáhněte plamen a za občasného promíchání nechte vypařit všechnu tekutinu. Až se tak stane, opět částí vývaru podlejte a proces opakujte. Několikrát. Dokud nevyužijete všechen vývar a dokud nebude rýže měkká jak má být.

  3. Závěrem můžete v rizotu prohřát oříšek másla a nebo ricotty či mascarpone. Skvěle ho dotáhne i strouhaný parmazán nebo jiný sýr tohoto typu. Až v závislosti na použití těchto věcí můžete jídlo dosolit, a nebo to možná ani nebude potřeba. Na první podlití můžete také použít bílé víno, pokud se ho v kuchyni s dětmi nebojíte.

  4. Dětská specifika:

    Celý recept je zařazen od 7 měsíců, neboť zhruba od tohoto věku je možné dětem podávat maso a přílohu, zde tedy kuřecí maso a rýži. Oboje jsou potraviny kvalitní a vhodné pro malé děti.

    Brokolice je vhodná klidně i jako jeden z prvních druhů zeleniny.

    Pozor na cibuli v základu - může být alergenní a hůře stravitelná a tabulkově je doporučována od 1 roku, i když bych se osobně nebála v malém množství vyzkoušet dříve. Úplně nejmenším dětem cibulový základ vynechejte.

    Dětem do 1 roku nesolíme a šetříme také s kořením.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte