Bratislavská vepřová plec
Když si muž žádá nějakou českou klasiku, proč mu to nesplnit? I bratislavská vepřová pečeně se dá upravit zdravěji, bez mouky a bez sterilované zeleniny v nálevu nehezkého složení.
- 4h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová plec bez kosti | 800 g |
máslo čerstvé | 40 g |
cibule | 4 kusy |
mrkev | 1 kus |
petržel kořenová | 1 kus |
celer | 0,125 kusu |
rajčatové pyré, passata | 8 lžic |
kokosové mléko | 250 ml |
hrášek mražený | 100 g |
nakládané kyselé okurky | 1 kus |
citronová šťáva, čerstvá | 4 lžičky |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Vepřovou plec svažte potravinářským provázkem, osolte a vložte do pekáčku. Na maso poklaďte kousky másla.
-
Cibuli oloupejte. Mrkev, petržel a celer oškrabejte nebo oloupejte, podle síly slupky. Veškerou očištěnou zeleninu nakrájejte na kostičky a přidejte k masu.
-
Přilijte ½ hrnku vody a pekáček vložte do trouby rozehřáté na 170 °C.
-
Podle potřeby maso otáčejte, podlévejte vodou a upečte ho doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny.
-
Z výpeku vyberte stranou mrkev a petržel. Zbylou zeleninu rozmixujte s výpekem, kokosovým mlékem (nebo smetanou) a rajčatovým pyré.
-
Rozmixovanou omáčku přelijte do kastrolku a uvařte v ní hrášek. Poté do ní vraťte mrkev s petrželí a přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky. Nakonec omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.
-
Mezitím zbavte maso provázku a nakrájejte ho na plátky. Udržujte ho teplé, například zavřené v pekáčku ve vypnuté troubě.
-
Plátky masa podávejte přelité omáčkou a doplněné, pokud chcete, přílohou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů