Bramborový salát

Soucitně.cz

Klasický vánoční pokrm má každá rodina ten nejlepší - porovnejte jej s naším.

Bramborový salát

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
brambory vařené ve slupce 5 kusů
cibule 1 kus
mrkev 2 kusy
petržel kořenová 1 kus
celer 0,3 kusu
sůl 0,5 lžičky
pepř černý mletý 1 špetka
ocet kvasný lihový 1 lžička
nakládané kyselé okurky 2 kusy
hořčice plnotučná 1 lžíce
majonéza rostlinná 4 lžíce
tofu natural 200 g
kurkuma mletá 1 špetka
sůl černá "kala namak" 1 g

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme ve slupce (20 minut), mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme (15 minut) v osolené vodě s pepřem, octem a trochou cukru. Trochu vody z vaření zeleniny pak můžeme po vychladnutí přidat do hotového salátu. Nakrájíme cibuli na malé kostičky a dáme do mísy na salát. Oloupáme brambory, nakrájíme na kostičky a smícháme s cibulí. Poté na kostičky nakrájíme ostatní vařenou zeleninu, kyselé okurky a vše v míse zamícháme. Přidáme hořčici, několik polévkových lžic veganské majonézy (či domácí sojanézy), promícháme, dochutíme solí, pepřem a necháme v lednici odpočinout.

  2. Chcete-li v salátu chuťově i opticky nahradit vejce, nakrájejte bílé tofu natural (doporučuji Lunter s vápníkem) na malé kostičky, které prosolíte černou solí (seženete ve zdravých výživách - ve skutečnosti je spíše růžová) a polovinu posypte i trochou kurkumy (kvůli žluté barvě). Takto vytvořené bezva-jíčkové kostky zamíchejte do hotového salátu. Celý salát ozdobíme kousky kyselé okurky, petrželkou, příp. tofu nebo rostlinným salámem (ve stylu šunky).

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů