Skvělá sezonní příloha, jako oběd tady: www.bramborovo-dynove-noky-se-zelim-a-uzenym
- 40m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Noky | |
---|---|
500 g |
500 g |
300 g |
300 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Dýni omýt, odstranit semínka, neloupat!!!, slupka obsahuje nejvíce vitamínů a tepelnou úpravou změkne. Nakrájet na proužky cca o síle 2cm, naklást na plech s pečícím papírem, osolit a pokapat olivovým olejem. Péct v troubě doměkka, trvá to dle síly plátků plus-mínus asi 30 minut. Ještě teplé rozmixovat.
-
Brambory nastrouhat najemno, přidat dýňové pyré, vejce, sůl a mouku a z přiměřěně hustého těsta tvořit nočky, které se vaří v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Já vždy zkusím nejdříve vařit jeden zkušební noček, kdyby bylo potřeba těsto zahustit. Poté vyválím dlouhé válečky a ty krájím nožem na hojně pomoučené pracovní desce.
Makronutrienty
86%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 509 kJ | 1 800 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 430 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,8 g
0,948 g |
91,2 g
3,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,58 SVJ | 9,12 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,757 g
0,214 g |
2,68 g
0,758 g |
Bílkoviny | 3,39 g | 12 g |
Sůl | 0,585 g | 2,07 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů