Toto jídlo mám spojeno se svým dětstvím. Válet "šulánky" se nám všem vždycky líbilo a jíst je bylo ještě lepší. A pěnu nám dělávala moje maminka jen tak po obědě na mlsandu. A tak jsem dnes obě jídla spojila a užívala si.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
150 g |
150 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
45 g |
45 g |
25 g |
25 g |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Pěna | |
1 kus |
1 kus |
10 kusů |
10 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
Navrch | |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
6 kusů |
6 kusů |
6 lístků |
6 lístků |
Postup přípravy
-
Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemno. Přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a škrob a vypracujeme vláčné pevné těsto. To vyválíme do delšího válečku, nakrájíme na kolečka a z každého kolečka vytvarujeme malý váleček.
-
Do kastrolu dáme vařit vodu s trochou soli. Jakmile vře, válečky do ní nahážeme a vaříme, dokud nevyplavou na povrch.
-
Mezitím si vyšleháme bílek se špetkou soli v tuhý sníh. V misce rozmačkáme jahody, osladíme medem a tuto hmotu zašleháme do sněhu.
-
Uvařené šišky vatáhneme z vody, nandáme na talíř, posypeme perníkem a cukrem a polejeme máslem. Z pěny vytvarujeme nočky nebo ji jen tak lžičkou přidáme k šiškám a ozdobíme lístky máty a jahodou. Dobrou chuť.
Makronutrienty
84%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 469 kJ | 1 899 kJ |
Kalorická hodnota | 112 kcal | 454 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,5 g
4,91 g |
90,9 g
19,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,25 SVJ | 9,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,46 g
0,627 g |
5,91 g
2,54 g |
Bílkoviny | 2,79 g | 11,3 g |
Sůl | 0,154 g | 0,622 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů