Bramborové langoše bez lepku, mléka i vajec
S čerstvě utřeným česnekem se solí, domácím kečupem nebo kdo může i s nastrouhaným sýrem či sekanou libovou slaninkou....
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
brambory vařené ve slupce | 200 g |
bezlepková mouka, libovolná | 250 g |
mléko rostlinné | 300 ml |
droždí sušené | 30 g |
bezlepková mouka, libovolná | 1 lžička |
cukr moučkový | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
tuk pokrmový 100% | 250 g |
slunečnicový olej | 500 ml |
sýr ementálský strouhaný | 50 g |
kečup jemný | 4 lžíce |
česnek stroužky | 4 kusy |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Do části teplé tekutiny cca 150 ml si rozmícháme lžičku cukru a lžičku mouky, a přidáme sušené droždí - promícháme vidličkou. Kvásek necháme na teplém místě přikrytý vzejít (trvá to cca 10 minut).
-
Strouhané brambory promícháme s moukou a solí v zadělávací míse, přidáme zbytek teplé tekutiny a kvásek. Směs rukou několikrát promísíme až vznikne polotuhé těsto. Mísu přikryjeme víkem nebo potrav. folií a necháme v teple kynout asi 1,5 hodiny.
-
Po vykynutí si nasypeme na vál trochu mouky, z těsta odebíráme pomoučenýma rukama hrudky a tvarujeme na vále v ováné placky o výšce asi 1 cm - bude jich asi šest. Přikryjeme utěrkou a necháme langoše odpočívat. V hrnci si rozpustíme tuk, přidáme olej, ohřejeme na nejvyšší stupeň - na smažení.
-
Snížíme stupeň vaření na sporáku o polovinu a opatrně langoše smažíme ve vrstvě tuku jako koblihy - měly by plavat. Kolečka mrkve postupně vyměňujeme, vždy po napálení.
-
Do hrnce se vejdou se najednou asi dva. Smažíme po každé straně asi 2-3 minuty a obracíme dvěma vidličkami, aby se rovnoměrně prosmažily a nebyly uprostřed syrové. Po usmažení necháme okapat na sítku nebo na ubrouscích. Dochutíme podle toho co můžeme - utřeným česnekem, kečupem, slaninou nebo sýrem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů