Tohle prostě miluju.
- 45m
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
250 g |
250 g |
jemná krupice, dětská krupička 100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Náplň | |
500 g |
500 g |
150 g |
150 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Na jednu várku, tj.asi 16 knedlíků: 500g den předem ve slupce uvařených brambor (oloupat), 250g hrubé mouky, 100g dětské krupičky, 1 vejce, 1 lžička soli a mimo to cca 500g vařeného uzeného masa (semlít na masovém mlýnku, používám matrici č.8), 150g slaniny (semlít), 1 cibule (nadrobno, orestovat na sádle).
-
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!
-
Vyválíme silného hada, nakrájíme na plátky, každý jednotlivě roztlačíme dlaní na pomoučené pracovní ploše, do středu každé placičky dáme asi lžíci směsi uzeného masa se slaninou a restovanou cibulí a zabalíme jako buchtičku. Důkladně spojíme a pokoulíme v dlaních.
-
Vhazujeme do vroucí osolené vody a ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu. Vaříme cca 20 minut. Hotové vylovíme vařečkou nebo cedníkem a ukládáme do mísy. Mírně prochladlé pomastíme, aby neokorávaly.
A samozřejmě nesmí chybět dušené zelí a hromada restované cibulky...
Makronutrienty
56%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 935 kJ | 962 kJ |
Kalorická hodnota | 223 kcal | 230 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,7 g
0,401 g |
24,4 g
0,412 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,37 SVJ | 2,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,1 g
3,89 g |
11,4 g
4,01 g |
Bílkoviny | 7,63 g | 7,85 g |
Sůl | 1,18 g | 1,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů