Už od malička byly halušky moje nejoblíbenější jídlo. A bylo mi úplně fuk, jestli byly s uzeným, s klobásou, se zelím, s cibulkou nebo třeba s bryndzou.
Cpala jsem se až se mi dělaly boule za ušima. A co k tomu dodat? V tomhle ohledu se vůůůbec nic nezměnilo.
- 30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
450 g |
450 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Brambory nastrouháme na takovém tom struhadle s "hvězdičkami" (strouhá hodně jemně, téměř na kaši), vodu z nich neslíváme! Nasypeme do nich hladkou mouku, přidáme vejce, osolíme a promícháme v těsto (ne řídké ani husté)
-
Dáme vařit osolenou vodu, tak 2-3 litry. Do vařící vody házíme nožem omočeným v horké vodě malé nočky z prkénka, které jsme si předtím také ponořili do horké vody a pak teprve na něj rozetřeli těsto. Takhle to dělala moje babička a po ní i moje maminka. já tak šikovná nejsem, takže jsem si pořídila síto na halušky a pomocí něj těsto protlačuji do vroucí vody. Halušky vaříme cca 8 minut (až vyplavou).
-
Poté je vylovíme cedníkem a ihned prolijeme omastkem s opečenou slaninou či špekem, aby se nám neslepily.
-
A teď už je jen na nás, zda je smícháme s překrájeným kysaným zelím nebo s dušeným, jestli si na ně dáme cibulku nebo bryndzu...
Kuba si nemohl vybrat, takže si nakonec naložil od každého trochu:)
Makronutrienty
84%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 689 kJ | 2 157 kJ |
Kalorická hodnota | 165 kcal | 516 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,2 g
0,237 g |
107 g
0,741 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,42 SVJ | 10,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,19 g
0,306 g |
3,74 g
0,958 g |
Bílkoviny | 5,41 g | 16,9 g |
Sůl | 0,435 g | 1,36 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů