Přirozeně veganská česká klasika z brambor, mouky, majoránky a česneku
- 25m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
5 kusů |
5 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
6 g |
6 g |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme (ideální je černá sůl, protože dodá vaječnou příchuť) a necháme 20 minut pustit vodu. K bramborám přidáme protlačený česnek, majoránku, můžeme přidat i špetku kurkumy (kvůli barvě) a přisypáváme hladkou mouku dokud nenasákne vodu z brambor a nevytvoří hustou hmotu. Použít lze i lahůdkové droždí, bezlepkovou mouku, hrašku nebo ve vodě rozmíchaný škrob. Nyní máme dvě možnosti:
-
Rozpečeme troubu na 250 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Naběračkou na plechu vytvoříme čtyři hromádky těsta, které pak naběračkou rozetřeme do krajů, a vložíme do trouby. Po 10 minutách plech vyndáme a bramboráky potřeme olejem. Po dalších 5 - 10 minutách bramboráky otočíme a potřeme olejem. Pečeme dalších 5 - 10 minut podle požadované křupavosti.
-
Na pánvi rozpálíme asi centimetr vysokou vrstvu řepkového oleje a pomocí naběračky vytváříme tenké placičky. Pokud máme pánev s pokličkou, je lepší pánev uzavřít. Po 1-2 minutách otočíme a opečeme z druhé strany. Po osmažení bramboráky osušíme papírovými ubrousky.
Pro obzvláštnění lze místo části brambor přidat kysané zelí nebo cuketu.
Makronutrienty
39%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 415 kJ | 4 568 kJ |
Kalorická hodnota | 338 kcal | 1 092 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,3 g
0,224 g |
65,4 g
0,723 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,03 SVJ | 6,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,9 g
1,16 g |
96,7 g
3,74 g |
Bílkoviny | 2,25 g | 7,27 g |
Sůl | 0,032 g | 0,102 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů