Bramboráčky (vegan)
Přirozeně veganská česká klasika z brambor, mouky, majoránky a česneku
- 25m
- 2 porce
- středně obtížné
- Historické
- Obědy a večeře
- Pečení
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Smažení v tuku
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
brambory pozdní | 500 g |
česnek stroužky | 5 kusů |
hladká mouka pšeničná | 2 lžíce |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžička |
sůl černá "kala namak" | 6 g |
olej řepkový | 100 ml |
Postup přípravy
-
Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme (ideální je černá sůl, protože dodá vaječnou příchuť) a necháme 20 minut pustit vodu. K bramborám přidáme protlačený česnek, majoránku, můžeme přidat i špetku kurkumy (kvůli barvě) a přisypáváme hladkou mouku dokud nenasákne vodu z brambor a nevytvoří hustou hmotu. Použít lze i lahůdkové droždí, bezlepkovou mouku, hrašku nebo ve vodě rozmíchaný škrob. Nyní máme dvě možnosti:
-
Rozpečeme troubu na 250 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Naběračkou na plechu vytvoříme čtyři hromádky těsta, které pak naběračkou rozetřeme do krajů, a vložíme do trouby. Po 10 minutách plech vyndáme a bramboráky potřeme olejem. Po dalších 5 - 10 minutách bramboráky otočíme a potřeme olejem. Pečeme dalších 5 - 10 minut podle požadované křupavosti.
-
Na pánvi rozpálíme asi centimetr vysokou vrstvu řepkového oleje a pomocí naběračky vytváříme tenké placičky. Pokud máme pánev s pokličkou, je lepší pánev uzavřít. Po 1-2 minutách otočíme a opečeme z druhé strany. Po osmažení bramboráky osušíme papírovými ubrousky. Pro obzvláštnění lze místo části brambor přidat kysané zelí nebo cuketu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů