Bramboráčky (vegan)

Soucitně.cz

Přirozeně veganská česká klasika z brambor, mouky, majoránky a česneku

Bramboráčky (vegan)

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
brambory pozdní 500 g
česnek stroužky 5 kusů
hladká mouka pšeničná 2 lžíce
majoránka sušená drhnutá 1 lžička
sůl černá "kala namak" 6 g
olej řepkový 100 ml

Postup přípravy

  1. Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme (ideální je černá sůl, protože dodá vaječnou příchuť) a necháme 20 minut pustit vodu. K bramborám přidáme protlačený česnek, majoránku, můžeme přidat i špetku kurkumy (kvůli barvě) a přisypáváme hladkou mouku dokud nenasákne vodu z brambor a nevytvoří hustou hmotu. Použít lze i lahůdkové droždí, bezlepkovou mouku, hrašku nebo ve vodě rozmíchaný škrob. Nyní máme dvě možnosti:

  2. Rozpečeme troubu na 250 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Naběračkou na plechu vytvoříme čtyři hromádky těsta, které pak naběračkou rozetřeme do krajů, a vložíme do trouby. Po 10 minutách plech vyndáme a bramboráky potřeme olejem. Po dalších 5 - 10 minutách bramboráky otočíme a potřeme olejem. Pečeme dalších 5 - 10 minut podle požadované křupavosti.

  3. Na pánvi rozpálíme asi centimetr vysokou vrstvu řepkového oleje a pomocí naběračky vytváříme tenké placičky. Pokud máme pánev s pokličkou, je lepší pánev uzavřít. Po 1-2 minutách otočíme a opečeme z druhé strany. Po osmažení bramboráky osušíme papírovými ubrousky. Pro obzvláštnění lze místo části brambor přidat kysané zelí nebo cuketu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů