Bramboračka je česká klasika.
Takhle jí dělám já :-)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Jíška | |
---|---|
0,33 kusu |
0,33 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 000 ml |
1 000 ml |
Do polévky | |
1 hrst |
1 hrst |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
4 kusy |
4 kusy |
0,3 kusu |
0,3 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
V hrnci rozehřejte třetinu másla a nechte na něm zesklovatět jednu velkou cibuli nakrájenou nahrubo.
Přidejte dvě lžíce hladké mouky a udělejte jíšku.
-
Zalijte jedním litrem vroucího zeleninového vývaru, přidejte šálek namočených sušených hub a hrst bulguru (místo bulguru můžete použít kroupy, ale déle se vaří).
Osolte a opepřete a vařte asi deset minut.
-
4 velké brambory nakrájejte na kostičky a vsypte do hrnce.
Přidejte 4 nastrouhané stroužky českého česneku, jednu nahrubo nastrouhanou mrkev a kousek nastrouhaného celeru, lžičku majoránky a vařte do změknutí brambor a bulguru.
Před koncem vaření přidejte ještě hrst nasekané hladkolisté petržele.
Makronutrienty
64%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 384 kJ | 1 004 kJ |
Kalorická hodnota | 91,8 kcal | 240 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,8 g
1,05 g |
30,9 g
2,74 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,18 SVJ | 3,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,33 g
2,58 g |
11,3 g
6,73 g |
Bílkoviny | 2,32 g | 6,06 g |
Sůl | 0,699 g | 1,83 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů