Borůvkový koláč z kynutého těsta s drobenkou
Výborný borůvkový moučník, tak jak ho pekla moje babička. Koláč je dobrý a vláčný i druhý den. To si ale nejspíš nevyzkoušíte. Do druhého dne prostě nevydrží.
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka pšeničná | 200 g |
hladká mouka pšeničná | 200 g |
mléko plnotučné, selské | 1 hrnek |
vaječný žloutek | 2 kusy |
vepřové sádlo | 50 g |
droždí kostka | 20 g |
cukr krystal | 30 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
máslo čerstvé | 30 g |
cukr krystal | 30 g |
polohrubá mouka pšeničná | 60 g |
skořice mletá | 1 lžička |
vaječný žloutek | 1 kus |
borůvky | 1 litr |
Postup přípravy
-
Připravíme si kvásek. Zhruba jednu čtvrtinu vlahého mléka (teplota těla) smísíme s kvasnicemi, přidáme lžičku cukru a s trochou mouky rozmícháme na řídkou kašičku. Zakryjeme a necháme 15min oživit a rozpěnit.
-
Připravím si drobenku. Někdy jí dělám méně, někdy více, důležité je ale držet poměr surovin - dva díly mouky, díl tuku a díl cukru. Do misky si nasypu cukr, mouku a promíchám je spolu. Potom do směsi rozsekám máslo a rukama mačkám, žmoulám a drobím, dokud nezískám tu správnou konzistenci. Drobenka by neměla být mastná, ale hezky drobivá. Pokud je moc těstovitá a nedrobí se, je třeba přidat trochu mouky. Žloutek je možné vynechat, ale s ním je drobenka hezky křupavá. Pro extra křupavost a chuť můžete drobenku vymazlit přidáním mandlových lupínků - to je teprv dobrota:)
-
Smíchám zbylé mouky, cukr, sůl a promíchám. Rozmíchám vejce, zbytek mléka, kvásek a přidám jej do suchých surovin. Vypracuji v robotu důkladně těsto, zakryji a nechám zhruba tři čtvrtě hodiny kynout.
-
Rozhřeji troubu na 180 stupňů.
-
Teprve poté do těsta vmíchám rozpuštěné máslo a ještě jednou pořádně propracuji. Přenesu na plech a zatím co se zahřívá trouba, nechám kynout dalších cca třicet minut.
-
Vykynuté těsto posypu bohatě ovocem. Navrch zasypu drobenkou. Plech dávám do horké trouby.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů