Výborný borůvkový moučník, tak jak ho pekla moje babička.
- 3h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto: | |
---|---|
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 kusy |
2 kusy |
50 g |
50 g |
20 g |
20 g |
30 g |
30 g |
1 lžička |
1 lžička |
Na drobenku: | |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
60 g |
60 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Na náplň: | |
1 litr |
1 litr |
Postup přípravy
-
Připravíme si kvásek. Zhruba jednu čtvrtinu vlahého mléka (teplota těla) smísíme s kvasnicemi, přidáme lžičku cukru a s trochou mouky rozmícháme na řídkou kašičku. Zakryjeme a necháme 15min oživit a rozpěnit.
-
Připravíme si kvásek. Zhruba jednu čtvrtinu vlahého mléka (teplota těla) smísíme s kvasnicemi, přidáme lžičku cukru a s trochou mouky rozmícháme na řídkou kašičku. Zakryjeme a necháme 15min oživit a rozpěnit.
-
Připravím si drobenku. Někdy jí dělám méně, někdy více, důležité je ale držet poměr surovin - dva díly mouky, díl tuku a díl cukru.
Do misky si nasypu cukr, mouku a promíchám je spolu. Potom do směsi rozsekám máslo a rukama mačkám, žmoulám a drobím, dokud nezískám tu správnou konzistenci.
Drobenka by neměla být mastná, ale hezky drobivá. Pokud je moc těstovitá a nedrobí se, je třeba přidat trochu mouky. Žloutek je možné vynechat, ale s ním je drobenka hezky křupavá. Pro extra křupavost a chuť můžete drobenku vymazlit přidáním mandlových lupínků - to je teprv dobrota:)
-
Smíchám zbylé mouky, cukr, sůl a promíchám. Rozmíchám vejce, zbytek mléka, kvásek a přidám jej do suchých surovin. Vypracuji v robotu důkladně těsto, zakryji a nechám zhruba tři čtvrtě hodiny kynout.
-
Rozhřeji troubu na 180 stupňů.
-
Teprve poté do těsta vmíchám rozpuštěné máslo a ještě jednou pořádně propracuji. Přenesu na plech a zatím co se zahřívá trouba, nechám kynout dalších cca třicet minut.
-
Vykynuté těsto posypu bohatě ovocem. Navrch zasypu drobenkou. Plech dávám do horké trouby.
-
Koláč je dobrý a vláčný i druhý den. To si ale nejspíš nevyzkoušíte. Do druhého dne prostě nevydrží.
Makronutrienty
76%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 784 kJ | 1 102 kJ |
Kalorická hodnota | 187 kcal | 263 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31 g
3,82 g |
43,6 g
5,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,1 SVJ | 4,36 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,05 g
2,62 g |
8,5 g
3,68 g |
Bílkoviny | 3,95 g | 5,56 g |
Sůl | 0,009 g | 0,013 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů