Borůvkový dort - LC
Na tomto dortu si zaručeně pochutnáte. Můj přítel prohlásil, že je to jeden z mých nejlepších dortů. Moc mě to potěšilo. :)
- 1h:15m
- 12 porcí
- náročné
- Dorty
- Evropská
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Mražení a chlazení
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Posvícení
- Slavnostní tabule
- Snídaně
- Svačiny a přesnídávky
- Vánoce
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
mandlová mouka | 120 g |
sůl | 1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
kokosový olej | 40 g |
erythritol, sukrin | 40 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
zakysaná smetana | 200 g |
erythritol, sukrin | 3 lžíce |
borůvky | 150 g |
želatina plátková | 2 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
mascarpone | 200 g |
erythritol, sukrin | 2 lžíce |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 20 g |
smetana na vaření | 30 g |
máslo čerstvé | 2 lžičky |
erythritol, sukrin | 1 lžíce |
borůvky | 100 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala kokosový olej s vanilkovou esencí. Mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva jsem nakonec vmíchala již ručně vařečkou. Musíte to dělat rychle a krátce, aby byl korpus krásně nadýchaný. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů cca 25 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si borůvkový krém. Namočila jsem do misky se studenou vodou želatinu. Borůvky jsem spolu se lžící erythritolu rozmixovala a nechala v kastrolku krátce povařit. Pak jsem odstavila z ohně a přimíchala želatinu, dokud se nerozpustila. Rozvar jsem nechala chvíli vychladnout. V misce jsem prošlehala tvaroh se zakysanou smetanou a erythritolem. Poté jsem přimíchala borůvkovou směs.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, korpus obrátila, odstranila pečící papír a korpus položila na velký talíř. Znovu jsem korpus zaklapla do obruče. Borůvkový krém jsem na korpus rovnoměrně rozetřela a dala do ledničky na nějakou dobu zatuhnout.
-
Připravila jsem si bílý krém. Ze smetany jsem ušlehala šlehačku a tu jsem smíchala s crème fraîche a erythritolem. Krém jsem nalila na již částečně zatuhlou borůvkovou vrstvu. Tento krém je spíše tekutý. Nemusíte se však bát, v ledničce krásně zatuhne a až jej budete jíst, budete překvapeni, jak je lehký a nadýchaný. Dort jsem dala opět do lednice, aby krém trochu ztuhnul.
-
Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem rozehřála smetanu s máslem a erythritolem a zahřála a jen chvilku nechala probublat. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přimíchala jsem nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla krásně hladká jednotná poleva. Polevu jsem nalila do cukrářského pytlíku a nazdobila s ní povrch dortu. Dále jsem dort ozdobila zbylými borůvkami a několika plody physalis.
-
Nechala jsem v ledničce ztuhnout přes noc. Vlastně tentokrát to byly dvě noci. Dort jsem vyráběla v pátek a v sobotu jsme byli celý den pryč, tak na focení a ochutnávku došlo až v neděli. 😃 Ale to nevadí, právě naopak. Tady tyto dorty jsou právě nejchutnější až tak za tři dny i déle, až se pořádně zaleží a chutě propojí.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů