Borůvkový dort - LC

Laduš

Na tomto dortu si zaručeně pochutnáte. Můj přítel prohlásil, že je to jeden z mých nejlepších dortů. Moc mě to potěšilo. :)

Borůvkový dort - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 4 kusy
mandlová mouka 120 g
sůl 1 špetka
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
kokosový olej 40 g
erythritol, sukrin 40 g
vanilkový extrakt 1 lžička
tvaroh měkký tučný 250 g
zakysaná smetana 200 g
erythritol, sukrin 3 lžíce
borůvky 150 g
želatina plátková 2 kusy
smetana ke šlehání, šlehačka 250 g
mascarpone 200 g
erythritol, sukrin 2 lžíce
čokoláda hořká, 80 - 90% 20 g
smetana na vaření 30 g
máslo čerstvé 2 lžičky
erythritol, sukrin 1 lžíce
borůvky 100 g

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  2. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala kokosový olej s vanilkovou esencí. Mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva jsem nakonec vmíchala již ručně vařečkou. Musíte to dělat rychle a krátce, aby byl korpus krásně nadýchaný. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů cca 25 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  3. Připravila jsem si borůvkový krém. Namočila jsem do misky se studenou vodou želatinu. Borůvky jsem spolu se lžící erythritolu rozmixovala a nechala v kastrolku krátce povařit. Pak jsem odstavila z ohně a přimíchala želatinu, dokud se nerozpustila. Rozvar jsem nechala chvíli vychladnout. V misce jsem prošlehala tvaroh se zakysanou smetanou a erythritolem. Poté jsem přimíchala borůvkovou směs.

  4. Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, korpus obrátila, odstranila pečící papír a korpus položila na velký talíř. Znovu jsem korpus zaklapla do obruče. Borůvkový krém jsem na korpus rovnoměrně rozetřela a dala do ledničky na nějakou dobu zatuhnout.

  5. Připravila jsem si bílý krém. Ze smetany jsem ušlehala šlehačku a tu jsem smíchala s crème fraîche a erythritolem. Krém jsem nalila na již částečně zatuhlou borůvkovou vrstvu. Tento krém je spíše tekutý. Nemusíte se však bát, v ledničce krásně zatuhne a až jej budete jíst, budete překvapeni, jak je lehký a nadýchaný. Dort jsem dala opět do lednice, aby krém trochu ztuhnul.

  6. Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem rozehřála smetanu s máslem a erythritolem a zahřála a jen chvilku nechala probublat. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přimíchala jsem nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla krásně hladká jednotná poleva. Polevu jsem nalila do cukrářského pytlíku a nazdobila s ní povrch dortu. Dále jsem dort ozdobila zbylými borůvkami a několika plody physalis.

  7. Nechala jsem v ledničce ztuhnout přes noc. Vlastně tentokrát to byly dvě noci. Dort jsem vyráběla v pátek a v sobotu jsme byli celý den pryč, tak na focení a ochutnávku došlo až v neděli. 😃 Ale to nevadí, právě naopak. Tady tyto dorty jsou právě nejchutnější až tak za tři dny i déle, až se pořádně zaleží a chutě propojí.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů