Na tomto dortu si zaručeně pochutnáte. Můj přítel prohlásil, že je to jeden z mých nejlepších dortů. Moc mě to potěšilo. :)
- 1h:15m
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
120 g |
120 g |
1 špetka |
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
1 lžička |
1 lžička |
Borůvkový krém | |
250 g |
250 g |
24% tuku 200 g |
200 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
150 g |
150 g |
2 kusy |
2 kusy |
Bílý krém | |
33% smetany ke šlehání (v krabičce) 250 g |
250 g |
Měla jsem crème fraîche, který je lehce nakyslý, proto jsem přidala i erythritol. Pokud použijete jen mascarpone se šlehačkou, přislazovat nemusíte. 200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Poleva | |
20 g |
20 g |
30 g |
30 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na zdobení | |
+ physalis (není samozřejmě nutné, použila jsem jej, jelikož jsem měla ještě ze zahrady) 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala kokosový olej s vanilkovou esencí. Mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva jsem nakonec vmíchala již ručně vařečkou. Musíte to dělat rychle a krátce, aby byl korpus krásně nadýchaný.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů cca 25 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si borůvkový krém. Namočila jsem do misky se studenou vodou želatinu. Borůvky jsem spolu se lžící erythritolu rozmixovala a nechala v kastrolku krátce povařit. Pak jsem odstavila z ohně a přimíchala želatinu, dokud se nerozpustila. Rozvar jsem nechala chvíli vychladnout.
V misce jsem prošlehala tvaroh se zakysanou smetanou a erythritolem. Poté jsem přimíchala borůvkovou směs.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, korpus obrátila, odstranila pečící papír a korpus položila na velký talíř. Znovu jsem korpus zaklapla do obruče.
Borůvkový krém jsem na korpus rovnoměrně rozetřela a dala do ledničky na nějakou dobu zatuhnout.
-
Připravila jsem si bílý krém. Ze smetany jsem ušlehala šlehačku a tu jsem smíchala s crème fraîche a erythritolem. Krém jsem nalila na již částečně zatuhlou borůvkovou vrstvu. Tento krém je spíše tekutý. Nemusíte se však bát, v ledničce krásně zatuhne a až jej budete jíst, budete překvapeni, jak je lehký a nadýchaný.
Dort jsem dala opět do lednice, aby krém trochu ztuhnul.
-
Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem rozehřála smetanu s máslem a erythritolem a zahřála a jen chvilku nechala probublat. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přimíchala jsem nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla krásně hladká jednotná poleva.
Polevu jsem nalila do cukrářského pytlíku a nazdobila s ní povrch dortu. Dále jsem dort ozdobila zbylými borůvkami a několika plody physalis.
-
Nechala jsem v ledničce ztuhnout přes noc. Vlastně tentokrát to byly dvě noci. Dort jsem vyráběla v pátek a v sobotu jsme byli celý den pryč, tak na focení a ochutnávku došlo až v neděli. 😃 Ale to nevadí, právě naopak. Tady tyto dorty jsou právě nejchutnější až tak za tři dny i déle, až se pořádně zaleží a chutě propojí.
Makronutrienty
20%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 102 kJ | 1 556 kJ |
Kalorická hodnota | 263 kcal | 372 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,76 g
2,33 g |
11 g
3,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,776 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,4 g
11,7 g |
34,4 g
16,5 g |
Bílkoviny | 6,57 g | 9,27 g |
Sůl | 0,261 g | 0,369 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů