Borůvkový dort - LC

Laduš

Tento dort jsem pekla na oslavu narozenin. Hosté byli nadšeni. Chutí není tento low carb dort rozpoznatelný od klasiky. Je opravdu vynikající. :)

Borůvkový dort - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 5 kusů
mandlová mouka 150 g
sůl 1 špetka
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
kokosový olej 50 g
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 50 g
vanilkový extrakt 1 lžička
mascarpone 250 g
tvaroh měkký tučný 500 g
smetana ke šlehání, šlehačka 400 ml
erythritol, sukrin 5 lžiček
vanilkový extrakt 1 lžička
borůvky 100 g
želatina plátková 1 kus
borůvky 200 g
erythritol, sukrin 5 lžiček
voda 100 ml
smetana ke šlehání, šlehačka 100 g
želatina plátková 4 kusy
čokoláda hořká, 70 - 85% 50 g
smetana ke šlehání, šlehačka 50 g
erythritol, sukrin 5 lžiček

Postup přípravy

  1. Borůvkové želé jsem si připravila den předem. Namočila jsem 4 plátky želatiny na 10 minut do studené vody. Borůvky jsem rozmixovala, přidala erythritol, vodu a smetanu a nechala krátce povařit. Odstavila jsem z ohně a přimíchala vymačkané plátky želatiny. Důkladně jsem směs promíchala a nechala trochu zchladnout. Pak jsem ji nalila do připravené formy a nechala ztuhnout v ledničce do druhého dne. (Forma musí být kulatá s průměrem ne větším než dortová forma. Lepší je trochu menší. Já takovou formu nemám, tak jsem použila kulaté kovové struhadlo, na jehož dno jsem dala pevný kartón a vyložila jsem potravinářskou fólií.)

  2. Následující den jsem nejdříve upekla korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. Potom jsem zašlehala kokosový olej s vanilkou a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 35 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  3. Připravila jsem si borůvkový rozvar na borůvkový krém. Borůvky jsem rozmixovala a spolu s trochou erythritolu jsem povařila. Pak jsem odstavila z ohně a vmíchala jeden plátek želatiny. Připravila jsem si smetanový krém. Prošlehala jsem mascarpone s tvarohem, erythritolem a vanilkou. Přimíchala jsem šlehačku. Třetinu smetanového krému jsem si dala zvlášť do misky a přimíchala jsem vychladlý borůvkový rozvar.

  4. Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus 2x rozřízla. Spodní část jsem položila na podložku a uzavřela jsem obručí. Na korpus jsem rovnoměrně rozetřela čtvrtinu smetanového krému. Doprostřed jsem položila borůvkové želé. Na to opět čtvrtinu smetanového krému a přiklopila jsem střední částí korpusu. Rovnoměrně jsem navrstvila borůvkový krém a přiklopila vrchním dílem korpusu. Nahoru opět smetanový krém. Nahřátým nožem jsem dort odřízla vevnitř od formy. Obruč jsem rozevřela a odstranila. Dort jsem obmazala i po obvodu.

  5. Nakonec jsem dort ozdobila. Připravila jsem si čokoládovou ganache: v malém kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně, přidala čokoládové pecky a míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota. Nechala jsem trochu vychladnout, pak jsem polevu dala do cukrářského pytlíku, ustřihla špičku a dort nazdobila po obvodu. Nakonec jsem dozdobila borůvkami. Dort jsem nechala zaležet přes noc v ledničce.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů