Borůvkový dort - LC
Tento dort jsem pekla na oslavu narozenin. Hosté byli nadšeni. Chutí není tento low carb dort rozpoznatelný od klasiky. Je opravdu vynikající. :)
- 1h:50m
- 12 porcí
- náročné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Pečení
- Slavnostní tabule
- Svatba
- Vaření
- Velikonoce
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 5 kusů |
mandlová mouka | 150 g |
sůl | 1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
kokosový olej | 50 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 50 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
mascarpone | 250 g |
tvaroh měkký tučný | 500 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 400 ml |
erythritol, sukrin | 5 lžiček |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
borůvky | 100 g |
želatina plátková | 1 kus |
borůvky | 200 g |
erythritol, sukrin | 5 lžiček |
voda | 100 ml |
smetana ke šlehání, šlehačka | 100 g |
želatina plátková | 4 kusy |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 50 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 50 g |
erythritol, sukrin | 5 lžiček |
Postup přípravy
-
Borůvkové želé jsem si připravila den předem. Namočila jsem 4 plátky želatiny na 10 minut do studené vody. Borůvky jsem rozmixovala, přidala erythritol, vodu a smetanu a nechala krátce povařit. Odstavila jsem z ohně a přimíchala vymačkané plátky želatiny. Důkladně jsem směs promíchala a nechala trochu zchladnout. Pak jsem ji nalila do připravené formy a nechala ztuhnout v ledničce do druhého dne. (Forma musí být kulatá s průměrem ne větším než dortová forma. Lepší je trochu menší. Já takovou formu nemám, tak jsem použila kulaté kovové struhadlo, na jehož dno jsem dala pevný kartón a vyložila jsem potravinářskou fólií.)
-
Následující den jsem nejdříve upekla korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. Potom jsem zašlehala kokosový olej s vanilkou a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 35 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si borůvkový rozvar na borůvkový krém. Borůvky jsem rozmixovala a spolu s trochou erythritolu jsem povařila. Pak jsem odstavila z ohně a vmíchala jeden plátek želatiny. Připravila jsem si smetanový krém. Prošlehala jsem mascarpone s tvarohem, erythritolem a vanilkou. Přimíchala jsem šlehačku. Třetinu smetanového krému jsem si dala zvlášť do misky a přimíchala jsem vychladlý borůvkový rozvar.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus 2x rozřízla. Spodní část jsem položila na podložku a uzavřela jsem obručí. Na korpus jsem rovnoměrně rozetřela čtvrtinu smetanového krému. Doprostřed jsem položila borůvkové želé. Na to opět čtvrtinu smetanového krému a přiklopila jsem střední částí korpusu. Rovnoměrně jsem navrstvila borůvkový krém a přiklopila vrchním dílem korpusu. Nahoru opět smetanový krém. Nahřátým nožem jsem dort odřízla vevnitř od formy. Obruč jsem rozevřela a odstranila. Dort jsem obmazala i po obvodu.
-
Nakonec jsem dort ozdobila. Připravila jsem si čokoládovou ganache: v malém kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně, přidala čokoládové pecky a míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota. Nechala jsem trochu vychladnout, pak jsem polevu dala do cukrářského pytlíku, ustřihla špičku a dort nazdobila po obvodu. Nakonec jsem dozdobila borůvkami. Dort jsem nechala zaležet přes noc v ledničce.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů