Borůvkový dort - LC

Laduš

Borůvkový dort - LC

Tento dort jsem pekla na oslavu narozenin. Hosté byli nadšeni. Chutí není tento low carb dort rozpoznatelný od klasiky. Je opravdu vynikající. :)

Postup přípravy

  1. Borůvkové želé jsem si připravila den předem. Namočila jsem 4 plátky želatiny na 10 minut do studené vody. Borůvky jsem rozmixovala, přidala erythritol, vodu a smetanu a nechala krátce povařit. Odstavila jsem z ohně a přimíchala vymačkané plátky želatiny. Důkladně jsem směs promíchala a nechala trochu zchladnout. Pak jsem ji nalila do připravené formy a nechala ztuhnout v ledničce do druhého dne.

    (Forma musí být kulatá s průměrem ne větším než dortová forma. Lepší je trochu menší. Já takovou formu nemám, tak jsem použila kulaté kovové struhadlo, na jehož dno jsem dala pevný kartón a vyložila jsem potravinářskou fólií.)

  2. Následující den jsem nejdříve upekla korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

    Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. Potom jsem zašlehala kokosový olej s vanilkou a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

    Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 35 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  3. Připravila jsem si borůvkový rozvar na borůvkový krém. Borůvky jsem rozmixovala a spolu s trochou erythritolu jsem povařila. Pak jsem odstavila z ohně a vmíchala jeden plátek želatiny.

    Připravila jsem si smetanový krém. Prošlehala jsem mascarpone s tvarohem, erythritolem a vanilkou. Přimíchala jsem šlehačku.

    Třetinu smetanového krému jsem si dala zvlášť do misky a přimíchala jsem vychladlý borůvkový rozvar.

  4. Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus 2x rozřízla. Spodní část jsem položila na podložku a uzavřela jsem obručí.

    Na korpus jsem rovnoměrně rozetřela čtvrtinu smetanového krému. Doprostřed jsem položila borůvkové želé. Na to opět čtvrtinu smetanového krému a přiklopila jsem střední částí korpusu. Rovnoměrně jsem navrstvila borůvkový krém a přiklopila vrchním dílem korpusu. Nahoru opět smetanový krém. Nahřátým nožem jsem dort odřízla vevnitř od formy. Obruč jsem rozevřela a odstranila. Dort jsem obmazala i po obvodu.

  5. Nakonec jsem dort ozdobila. Připravila jsem si čokoládovou ganache: v malém kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně, přidala čokoládové pecky a míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota. Nechala jsem trochu vychladnout, pak jsem polevu dala do cukrářského pytlíku, ustřihla špičku a dort nazdobila po obvodu. Nakonec jsem dozdobila borůvkami. Dort jsem nechala zaležet přes noc v ledničce.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte