Borůvkový dort oceníte především v horkých letních dnech. Osvěžení v podobě klasických lesních borůvek nebo i velkých kanadských je pro toto roční období ideální.
- 4h:15m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
5 lžic |
5 lžic |
5 lžic |
5 lžic |
100 g |
100 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
Krém | |
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
600 g |
600 g |
5 lžic |
5 lžic |
2,5 lžičky |
2,5 lžičky |
3 lžíce |
3 lžíce |
Na ozdobu | |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme korpus. V misce ušleháme 2 vajíčka spolu s 5 ti lžícemi cukru a 5 ti lžícemi teplé vody. Přidáme 100g měkkého tvarohu, hrnek rýžové mouky, hrnek kokosu a dvě lžičky kypřicího prášku a prošleháme. Těsto nalijeme do dortové formy a dáme přibližně na 20 minut na 180 °C do trouby péct.
-
Hrnek a půl borůvek nasypeme do misky, rozmixujeme je a poté přidáme 600g tvarohu a 5 lžic cukru (nebo medu). Nakonec do tvarohové hmoty zašleháme horký agar (2,5 lžičky práškového agaru rozmícháme ve 3 lžicích vody, přivedeme k varu a minutu povaříme).
-
Tvarohovou hmotu namažeme na zchladlý korpus, ozdobíme borůvkami a kešu oříšky a dáme ztuhnout do lednice.
Makronutrienty
58%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 973 kJ | 1 483 kJ |
Kalorická hodnota | 233 kcal | 354 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,4 g
10,5 g |
40,1 g
15,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,64 SVJ | 4,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12 g
9,39 g |
18,2 g
14,3 g |
Bílkoviny | 6,91 g | 10,5 g |
Sůl | 0,405 g | 0,617 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů