Boršč
Ahoj copak rádi jíte v tomto ročním období? Já jedu hlavně na polévkách a tak jsem si uvařila Boršč a asi jsem se zamilovala. :)
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
červená řepa | 2 kusy |
mrkev | 1 kus |
brambory konzumní pozdní | 5 kusů |
kysané bílé zelí | 250 g |
rajský protlak | 190 g |
olej řepkový | 2 lžíce |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 4 kusy |
sůl | 1 lžíce |
pepř černý mletý | 1 lžička |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžíce |
cukr krystal | 1 lžička |
kmín drcený | 1 lžička |
bobkový list celý sušený | 3 kusy |
nové koření | 3 kuličky |
vývar zeleninový domácí | 1 litr |
Postup přípravy
-
Na oleji usmažíme cibuli do zlatova, přidáme rajský protlak a na hrubo nastrouhanou řepu a mrkev. Zalijeme zeleninovým vývarem. přidáme bobkový list, kmín a nové koření. vaříme 20 minut, pak přidáme vymačkané kysané zelí a vaříme zhruba ještě hodinu, než zelenina změkne. Brambory nakrájíme na kostky a bud je uvaříte zvlášť a nebo přihodíte rovnou do polévky uvařit. Potom dochutíme česnekem, solí, pepřem, troškou cukru a majoránkou. a je hotovo. :)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů