Boršč - rychlý a skvělý bez masa
Je opravdu rychlý, opravdu skvělý a vegetariánský :). Vypadá složitě/moc surovin, ale je hotový do půl hodinky.
- 25m
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
olej řepkový | 2 lžíce |
cibule | 2 kusy |
česnek stroužky | 2 kusy |
mrkev | 1 kus |
petržel kořenová | 1 kus |
brambory konzumní pozdní | 3 kusy |
červená řepa, předvařená | 300 g |
zázvor, čerstvý kořen | 2 cm |
sůl | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
rajský protlak | 2 lžíce |
voda vlažná | 2 hrnky |
fazole červené ve slaném nálevu sterilované | 400 g |
fazole bílé sterilované | 400 g |
cukr krystal | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou mrkev a petržel na půlkolečka, nasekaný česnek a krátce orestujeme. Zalijeme vodou (já měla vývar z brambor), přidáme na kostičky nakrájené brambory a necháme dusit asi 10 minut.
-
Přidáme sůl, pepř, nastrouhaný zázvor, protlak. Vložíme na proužky nakrájenou předvařenou červenou řepu-kupuji běžně v obchodě asi 500g/20,-Kč a je výborná. Dolijeme vývar a dodusíme doměkka.
-
Ochutnáme a dosladíme, příp.zředíme a přidáme propláchnuté oboje fazole. Volila jsem červené i bílé kvůli barvě :). Vypneme a necháme chvíli prohřát a prolnout chutě.
-
Podáváme jen tak, je velmi hutný a sytý, plný bílkovin :). Možno ozdobit zakysanou smetanou, já nedávala. Dělala jsem poprvé (brnkla mi do oka červená řepa v ledničce) a rozhodně ne naposledy, zkuste !
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů