BORŠČ

šmakoun

Boršč Tradiční recept z červené řepy ve vegetariánské úpravě! O bílkovinu však nouzi nemá, tu plně supluje Šmakoun, který z polévky udělá hlavní chod, a přitom jí zachová lehkost. Za recept děkujeme Evě Dosedělové z Hubneme zdravě s labužnicí Evelynou.

BORŠČ

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
bílkový sýr (šmakoun) mexico 300 g
celer 100 g
červená paprika 100 g
petržel kořenová 100 g
hlávkové bílé zelí 100 g
červená řepa, předvařená 500 g
cibule 70 g
česnek stroužky 3 kusy
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
nové koření mleté 0,5 lžičky
paprika sladká mletá 1 lžička
bobkový list celý sušený 4 kusy
rajčatové pyré, passata 500 g
zakysaná smetana 30 g
bujón zeleninový 500 g
olivový olej 10 g
petrželka, petrželová nať 1 hrst
voda 400 ml

Postup přípravy

  1. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, kořenovou zeleninu, papriky, zelí na kostky. Vše nechte restovat na oleji. Přidejte koření a zalijte bujónem, rajskou šťávou nebo rajčatovým pyré a nechte asi 15 minut probublávat na mírném ohni.

  2. Postupně přidejte kostičky vařené červené řepy i Šmakouna a necháme ještě pár minut provařit. Podle potřeby ještě podlijte vodou, kdyby se vám polévka zdála až příliš hustá. Nechte ji na chladnějším místě uležet, aby se v ní všechny chutě pěkně propojily. Servírujte se zakysanou smetanou a petrželkou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů