BORŠČ
Boršč Tradiční recept z červené řepy ve vegetariánské úpravě! O bílkovinu však nouzi nemá, tu plně supluje Šmakoun, který z polévky udělá hlavní chod, a přitom jí zachová lehkost. Za recept děkujeme Evě Dosedělové z Hubneme zdravě s labužnicí Evelynou.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Polévky
- Recepty po babičce
- Vaření
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
bílkový sýr (šmakoun) mexico | 300 g |
celer | 100 g |
červená paprika | 100 g |
petržel kořenová | 100 g |
hlávkové bílé zelí | 100 g |
červená řepa, předvařená | 500 g |
cibule | 70 g |
česnek stroužky | 3 kusy |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
nové koření mleté | 0,5 lžičky |
paprika sladká mletá | 1 lžička |
bobkový list celý sušený | 4 kusy |
rajčatové pyré, passata | 500 g |
zakysaná smetana | 30 g |
bujón zeleninový | 500 g |
olivový olej | 10 g |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
voda | 400 ml |
Postup přípravy
-
Cibuli a česnek nakrájejte najemno, kořenovou zeleninu, papriky, zelí na kostky. Vše nechte restovat na oleji. Přidejte koření a zalijte bujónem, rajskou šťávou nebo rajčatovým pyré a nechte asi 15 minut probublávat na mírném ohni.
-
Postupně přidejte kostičky vařené červené řepy i Šmakouna a necháme ještě pár minut provařit. Podle potřeby ještě podlijte vodou, kdyby se vám polévka zdála až příliš hustá. Nechte ji na chladnějším místě uležet, aby se v ní všechny chutě pěkně propojily. Servírujte se zakysanou smetanou a petrželkou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů