Boršč
Tradiční recept z červené řepy ve vegetariánské úpravě! O bílkovinu však nouzi nemá, tu plně supluje Šmakoun, který z polévky udělá hlavní chod, a přitom jí zachová lehkost.
Za recept děkujeme Evě Dosedělové z Hubneme zdravě s labužnicí Evelynou.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Boršč | |
---|---|
300 g |
300 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
500 g |
500 g |
70 g |
70 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
4 kusy |
4 kusy |
500 g |
500 g |
30 g |
30 g |
500 g |
500 g |
10 g |
10 g |
1 hrst |
1 hrst |
400 ml |
400 ml |
Postup přípravy
-
Cibuli a česnek nakrájejte najemno, kořenovou zeleninu, papriky, zelí na kostky. Vše nechte restovat na oleji. Přidejte koření a zalijte bujónem, rajskou šťávou nebo rajčatovým pyré a nechte asi 15 minut probublávat na mírném ohni.
-
Postupně přidejte kostičky vařené červené řepy i Šmakouna a necháme ještě pár minut provařit. Podle potřeby ještě podlijte vodou, kdyby se vám polévka zdála až příliš hustá. Nechte ji na chladnějším místě uležet, aby se v ní všechny chutě pěkně propojily. Servírujte se zakysanou smetanou a petrželkou.
Makronutrienty
69%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 228 kJ | 1 397 kJ |
Kalorická hodnota | 54,6 kcal | 334 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,55 g
1,93 g |
52,3 g
11,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,855 SVJ | 5,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,42 g
0,313 g |
8,7 g
1,92 g |
Bílkoviny | 2,51 g | 15,3 g |
Sůl | 0,505 g | 3,09 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů