Boloňské ragú s cuketovými nudlemi - LC

Laduš

U nás velmi oblíbené nízkosacharidové jídlo. Teď je čas cuket, zdravě nám nahradí těstoviny či rýži, k této boloňské omáčce skvěle ladí.

Boloňské ragú s cuketovými nudlemi - LC

Suroviny pro 6 osob

Čeho Kolik
maso mleté 800 g
cibule 2 kusy
česnek stroužky 2 kusy
mrkev 1 kus
rajčata 1 kg
olivový olej 3 lžíce
mléko plnotučné 250 ml
víno bílé jakostní 375 ml
rajský protlak 1 lžíce
bylinky čerstvé směs, bouquet garni 1 svazek
bobkový list celý sušený 5 kusů
pepř barevný celý 2 g
sůl himálajská jemná 2 lžičky
sýr parmazánového typu, strouhaný 50 g
cuketa 3 kusy
máslo čerstvé 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Rajčata spaříme horkou vodou a pak zbavíme slupek. Nakrájíme je nahrubo. Mrkev nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme. Cibuli nakrájíme nadrobno.

  2. V kastrole rozehřejeme olej a zesklovatíme cibuli. Potom přidáme prolisovaný česnek a mrkev a osmahneme. Přidáme mleté maso a mícháme, dokud neztratí růžovou barvu. Přilijeme mléko a vaříme na mírném ohni za občasného míchání, dokud se mléko nevydusí, asi 5 minut. Pak přilijeme víno a opět vaříme, dokud se nevydusí, asi 5 - 10 minut. Přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř, bouquet garni a vodu. Dusíme za občasného promíchání, asi hodinu a půl až dvě. Právě dlouhé dušení na velmi mírném ohni je klíčem ke skvělému boloňskému ragú.

  3. Když je ragú hotové, vyjmeme bouquet garni a dle potřeby dochutíme. Správně by se mělo ragú na talíři posypat parmezánem, ale ten jsem bohužel neměla, tak jsem si musela vystačit s polotvrdým sýrem.

  4. Cuketu jsem oloupala a škrabkou na brambory jsem nastrouhala ploché nudle. Na pánvi jsem rozehrála máslo, přidala nudle, osolila a krátce orestovala.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů