Boloňské ragú s cuketovými nudlemi - LC
U nás velmi oblíbené nízkosacharidové jídlo. Teď je čas cuket, zdravě nám nahradí těstoviny či rýži, k této boloňské omáčce skvěle ladí.
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
maso mleté | 800 g |
cibule | 2 kusy |
česnek stroužky | 2 kusy |
mrkev | 1 kus |
rajčata | 1 kg |
olivový olej | 3 lžíce |
mléko plnotučné | 250 ml |
víno bílé jakostní | 375 ml |
rajský protlak | 1 lžíce |
bylinky čerstvé směs, bouquet garni | 1 svazek |
bobkový list celý sušený | 5 kusů |
pepř barevný celý | 2 g |
sůl himálajská jemná | 2 lžičky |
sýr parmazánového typu, strouhaný | 50 g |
cuketa | 3 kusy |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Rajčata spaříme horkou vodou a pak zbavíme slupek. Nakrájíme je nahrubo. Mrkev nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme. Cibuli nakrájíme nadrobno.
-
V kastrole rozehřejeme olej a zesklovatíme cibuli. Potom přidáme prolisovaný česnek a mrkev a osmahneme. Přidáme mleté maso a mícháme, dokud neztratí růžovou barvu. Přilijeme mléko a vaříme na mírném ohni za občasného míchání, dokud se mléko nevydusí, asi 5 minut. Pak přilijeme víno a opět vaříme, dokud se nevydusí, asi 5 - 10 minut. Přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř, bouquet garni a vodu. Dusíme za občasného promíchání, asi hodinu a půl až dvě. Právě dlouhé dušení na velmi mírném ohni je klíčem ke skvělému boloňskému ragú.
-
Když je ragú hotové, vyjmeme bouquet garni a dle potřeby dochutíme. Správně by se mělo ragú na talíři posypat parmezánem, ale ten jsem bohužel neměla, tak jsem si musela vystačit s polotvrdým sýrem.
-
Cuketu jsem oloupala a škrabkou na brambory jsem nastrouhala ploché nudle. Na pánvi jsem rozehrála máslo, přidala nudle, osolila a krátce orestovala.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů