Boloňská omáčka
Boloňská omáčka je skvělá na těstoviny. Pro nízkosacharidové stravování jsou vhodnou přílohou tzv. cudle, grusetky, apod. Boloňská omáčka se dost často dělá z mletého masa, můžete použít i maso vcelku, které nakrájejte na drobnější kousky.
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřové maso | 500 g |
mrkev | 300 g |
celer řapíkatý | 1 stonek |
cibule | 100 g |
rajčatové pyré, passata | 500 g |
rajčata | 2 kusy |
slanina anglická | 50 g |
česnek | 2 stroužky |
víno červené jakostní | 300 ml |
vepřové sádlo | 40 g |
Postup přípravy
-
Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle - velká oka. Slaninu, rajčata, celer, cibuli, česnek nakrájíme na malé kousky.
-
Na pánvi osmahneme na sádle anglickou slaninu, opečeme maso dorůžova, maso vyndáme z výpeku.
-
Ve výpeku osmahneme cibuli, česnek do růžova, přidáme rajčata, osmahneme a necháme chvilku dusit tak dlouho, až se vydusí všechna tekutina. Pak přidáme zbývající zeleninu, osmahneme. Přidáme maso, červené víno, víno necháme téměř vypařit.
-
Do pánve nalijeme passatu a lehce podlijeme, necháme pod pokličkou dusit doměkka na mírném plameni. Pokud dáte pánev do trouby na 90st. na několik hodin, bude maso krásně měkké a nebudete muset míchat.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 9. Celer a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů