Boloňská omáčka

Jogínka

Boloňská omáčka je skvělá na těstoviny. Pro nízkosacharidové stravování jsou vhodnou přílohou tzv. cudle, grusetky, apod. Boloňská omáčka se dost často dělá z mletého masa, můžete použít i maso vcelku, které nakrájejte na drobnější kousky.

Boloňská omáčka

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
vepřové maso 500 g
mrkev 300 g
celer řapíkatý 1 stonek
cibule 100 g
rajčatové pyré, passata 500 g
rajčata 2 kusy
slanina anglická 50 g
česnek 2 stroužky
víno červené jakostní 300 ml
vepřové sádlo 40 g

Postup přípravy

  1. Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle - velká oka. Slaninu, rajčata, celer, cibuli, česnek nakrájíme na malé kousky.

  2. Na pánvi osmahneme na sádle anglickou slaninu, opečeme maso dorůžova, maso vyndáme z výpeku.

  3. Ve výpeku osmahneme cibuli, česnek do růžova, přidáme rajčata, osmahneme a necháme chvilku dusit tak dlouho, až se vydusí všechna tekutina. Pak přidáme zbývající zeleninu, osmahneme. Přidáme maso, červené víno, víno necháme téměř vypařit.

  4. Do pánve nalijeme passatu a lehce podlijeme, necháme pod pokličkou dusit doměkka na mírném plameni. Pokud dáte pánev do trouby na 90st. na několik hodin, bude maso krásně měkké a nebudete muset míchat.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů