Boloňská omáčka s cudlemi v řeckém stylu

Adéla Kábelová

Boloňská omáčka a těstoviny nebo cuketové nudle (pokud se stravujeme nízkosacharidové) je takové klasické nenáročné jídlo. Tato řecká verze je vylepšená o papriku, olivy a sýr feta.

Boloňská omáčka s cudlemi v řeckém stylu

Suroviny pro 1 osobu

Čeho Kolik
cibule červená 0,3 kusu
červená paprika 0,5 kusu
olivový olej 1 lžíce
krůtí maso mleté 175 g
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 30 g
olivy černé kalamata (kalamon) 15 g
rajčata cherry 5 kusů
petrželka, petrželová nať 1 lžíce
česnek stroužky 2 kusy
oregano, dobromysl sušená 0,5 lžičky
rajčata sterilovaná, krájená, drcená 250 g
cuketa 1,3 kusů
ocet balsamikový 1 lžička

Postup přípravy

  1. Začneme boloňskou omáčkou. Na pánvi si rozehřejeme část olivového oleje (zbytek použijeme na přípravu cuketových nudlí). Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriku, cca třetinu cukety a chvíli restujeme. Ke směsi následně přidáme česnek a dále restujeme. Po chvíli přidáme také mleté maso a celou směs ochutíme solí, pepřem, sušeným oreganem a trochou balsamikového octa. Když je maso dobře orestované, přidáme na pánev zhruba polovinu konzervy krájených rajčat. Přiklopíme a pomalu dusíme zhruba 45 - 60 minut. Na cudle vezmeme větší cuketu a speciální škrabkou vytvoříme nudle. Použít lze i obyčejnou škrabku na brambory, kterou vytvoříme širší ploché nudle. Většinou okrájím cuketu kolem dokola, měkký střed se semínky nepoužívám. Cudle restujeme na troše olivového oleje do doby, než se prohřejí. Stačí 1 - 2 minuty. Měly by zůstat stále trochu pevné. Cudle dáme na talíř, přidáme boloňskou omáčku a dozdobíme překrojenými cherry rajčaty, olivami, nasekanou petrželkou a sýrem feta.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů