Boloňská omáčka a těstoviny nebo cuketové nudle (pokud se stravujeme nízkosacharidové) je takové klasické nenáročné jídlo. Tato řecká verze je vylepšená o papriku, olivy a sýr feta.
- 1h
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
0,3 kusu |
0,3 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
175 g |
175 g |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 30 g |
30 g |
olivy černé kalamata (kalamon) 15 g |
15 g |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
rajčata sterilovaná, krájená, drcená 250 g |
250 g |
1,3 kusů |
1,3 kusů |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Začneme boloňskou omáčkou. Na pánvi si rozehřejeme část olivového oleje (zbytek použijeme na přípravu cuketových nudlí). Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriku, cca třetinu cukety a chvíli restujeme. Ke směsi následně přidáme česnek a dále restujeme. Po chvíli přidáme také mleté maso a celou směs ochutíme solí, pepřem, sušeným oreganem a trochou balsamikového octa. Když je maso dobře orestované, přidáme na pánev zhruba polovinu konzervy krájených rajčat. Přiklopíme a pomalu dusíme zhruba 45 - 60 minut.
Na cudle vezmeme větší cuketu a speciální škrabkou vytvoříme nudle. Použít lze i obyčejnou škrabku na brambory, kterou vytvoříme širší ploché nudle. Většinou okrájím cuketu kolem dokola, měkký střed se semínky nepoužívám. Cudle restujeme na troše olivového oleje do doby, než se prohřejí. Stačí 1 - 2 minuty. Měly by zůstat stále trochu pevné.
Cudle dáme na talíř, přidáme boloňskou omáčku a dozdobíme překrojenými cherry rajčaty, olivami, nasekanou petrželkou a sýrem feta.
Makronutrienty
31%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 280 kJ | 3 187 kJ |
Kalorická hodnota | 67 kcal | 762 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,03 g
1,21 g |
45,9 g
13,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,403 SVJ | 4,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,78 g
0,965 g |
43 g
11 g |
Bílkoviny | 5,39 g | 61,3 g |
Sůl | 0,125 g | 1,42 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů