Že tenhle recept z webu Pradobroty budu muset upéct, to jsem věděla hned, jak jsem ho viděla. Jedním z důvodů bylo, že u nás bílky sem tam při pečení zmizí směr mrazák a po čase je potřeba najít pro ně využití. Druhý důvod byl prostý, drahý Watsone. S manželem "biskupa" milujeme už od dětství.
- 1h
- 15 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
6 kusů |
6 kusů |
180 g |
180 g |
160 g |
160 g |
70 g |
70 g |
50 g |
50 g |
40 g |
40 g |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Poleva | |
65 g |
65 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Jak už jsem psala v úvodu, bílky můžete použít jak čerstvé, tak rozmrazené - stačí vytáhnout z mrazáku a nechat "ohřát" na pokojovou teplotu - klidně můžete přes noc nebo i celých 24 hodin nechat na lince, bílkům se nic nestane
-
Rozpusťte si máslo a nechte zchladnout
-
Vymažte a vysypejte si formu na chlebíček
-
Kandované ovoce a čokoládu si pokrájejte na menší kousky, rozinky si namočené do trochy rumu
-
6 bílků pokojové teploty dejte do mísy a přidejte k nim i bílek z celého vejce - žloutek zatím dejte stranou do skleničky
-
Vyšlehejte všechny bílky se špetkou soli na tuhý sníh a do něj postupně přidávejte cukr - šlehejte, dokud se vám na metlách při vytažení nevytvoří pevné špičky
-
Pak snižte otáčky na šlehači a postupně přidávejte žloutek, mouku se špetkou prdopeče a nakonec i máslo
-
Rozpalte troubu na 180 stupňů (horkovzduch 160°C)
-
Do těsta vařečkou opatrně přimíchejte mandle, ovoce, čokoládu
-
Kompletní těsto nalijte do připravené formy a pečte na 160-180 stupňů asi 40 minut - zda je chlebíček upečený raději vyzkoušejte pomocí špejle
-
Po upečení nechte chlebíček asi 20 minut chladnout ve formě, poté vyklepněte na mřížku a nechte zcela vystydnout, poté si chlebíček položte kus pečícího papíru, ten si dejte na talíř či plech
-
Na polevu si svařte vodu s cukrem - když sladká voda začne vřít, stáhněte na minimum a povařte 5 minut
-
Poté nechte 7 minut zchladnout a nalámejte do ní čokoládu, nechte rozpustit ji a pořádně rozmíchejte dohladka
-
Povrch chlebíčku polijte připravenou polevou a rozetřete ji i po stranách
-
Chlebíček vložte do lednice či na jiné chladné místo, aby poleva dobře ztuhla
Makronutrienty
72%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 409 kJ | 1 007 kJ |
Kalorická hodnota | 337 kcal | 241 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
49,6 g
32,8 g |
35,4 g
23,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,96 SVJ | 3,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,1 g
6,62 g |
9,4 g
4,73 g |
Bílkoviny | 5,83 g | 4,17 g |
Sůl | 0,131 g | 0,094 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů