Biskupský chlebíček bílkový

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Biskupský chlebíček bílkový

Že tenhle recept z webu Pradobroty budu muset upéct, to jsem věděla hned, jak jsem ho viděla. Jedním z důvodů bylo, že u nás bílky sem tam při pečení zmizí směr mrazák a po čase je potřeba najít pro ně využití. Druhý důvod byl prostý, drahý Watsone. S manželem "biskupa" milujeme už od dětství.

Postup přípravy

  1. Jak už jsem psala v úvodu, bílky můžete použít jak čerstvé, tak rozmrazené - stačí vytáhnout z mrazáku a nechat "ohřát" na pokojovou teplotu - klidně můžete přes noc nebo i celých 24 hodin nechat na lince, bílkům se nic nestane

  2. Rozpusťte si máslo a nechte zchladnout

  3. Vymažte a vysypejte si formu na chlebíček

  4. Kandované ovoce a čokoládu si pokrájejte na menší kousky, rozinky si namočené do trochy rumu

  5. 6 bílků pokojové teploty dejte do mísy a přidejte k nim i bílek z celého vejce - žloutek zatím dejte stranou do skleničky

  6. Vyšlehejte všechny bílky se špetkou soli na tuhý sníh a do něj postupně přidávejte cukr - šlehejte, dokud se vám na metlách při vytažení nevytvoří pevné špičky

  7. Pak snižte otáčky na šlehači a postupně přidávejte žloutek, mouku se špetkou prdopeče a nakonec i máslo

  8. Rozpalte troubu na 180 stupňů (horkovzduch 160°C)

  9. Do těsta vařečkou opatrně přimíchejte mandle, ovoce,  čokoládu

  10. Kompletní těsto nalijte do připravené formy a pečte na 160-180 stupňů asi 40 minut - zda je chlebíček upečený raději vyzkoušejte pomocí špejle

  11. Po upečení nechte chlebíček asi 20 minut chladnout ve formě, poté vyklepněte na mřížku a nechte zcela vystydnout, poté si chlebíček položte kus pečícího papíru, ten si dejte na talíř či plech

  12. Na polevu si svařte vodu s cukrem - když sladká voda začne vřít, stáhněte na minimum a povařte 5 minut

  13. Poté nechte 7 minut zchladnout a nalámejte do ní čokoládu, nechte rozpustit ji a pořádně rozmíchejte dohladka

  14. Povrch chlebíčku polijte připravenou polevou a rozetřete ji i po stranách

  15. Chlebíček vložte do lednice či na jiné chladné místo, aby poleva dobře ztuhla

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte